bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zamrzavanje i čuvanje bamije

Zamrzavanje i čuvanje bamije

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
1812
Bamija

Čak i da bamija nije toliko rasprostranjena kao krastavac i paradajz, ona je veoma korisno povrće, s obzirom da sadrži mnogo mineralnih soli i mikroelemenata, vitamina iz grupe B, vitamin C, karotin i dr.

Zbog svojih mukoznih supstanci preporučuje se ljudima sa gastrointestinalnim poremećajima. Pogodna je za pripremanje ukusnih supa i paprikaša, i kao dodatak za salate, đuveč i dr.

Ukoliko bamiju odgajate u svom dvorištu ili imate mogućnost da dobijete domaću uzgajanu bamiju, bilo bi dobro da naučite kako da je čuvate. Najlakši metod jeste da je zamrznete. Međutim, samo mladu bamiju možete zamrznuti, jer se ona duže vreme čuva.

Ne treba da bude duža od 4-5 cm i pre nego što bude zamrznuta, obavezno se blanšira. Takođe, bamiju možete konzersirati u tegle, da ne bi zauzimala prostor u vašem zamrzivaču.

U oba slučaja je dobro da bamija bude obrađena ne kasnije od 24 sata nakon što je ubrana. Evo kako izgeleda proces u obe situacije:

Zamrzavanje bamije

Bamija u teglama

Kada ste nabavili bamiju, svaku mahunu dobro pregledajte i odstanite svaku oštećenu. Nakon toga ih namočite u vodi da biste mogli lepo da ih operete. Kada ste ih oprali, treba da ih blanširate. To se radi tako što ih spustite u ključalu zasoljenu vodu na otprilike 5 minuta.

Kada je gotovo, zaliva se hladnom vodom, a kada se ohladi, stavlja se u đevđir da se iscedi. Nakon toga se pakuje u najlon kesice, blago pritiskajući sa ciljem da paketi budu kompaktniji i da ne zauzimaju prostor u zamrzivaču.

Vazduh iz kesice takođe treba da izađe. Dobro bi bilo da pripremite kesice različitih veličina, u zavisnosti od toga šta spremate i da na njima napišete približnu količinu bamije koja je unutra.

Konzervisanje bamije

Oprana i od drški očišćena bamija (oko 1kg) se nakisne zajedno sa vodom, u koju je dodato 150 g sirćeta i malo soli. Odvojeno se priprema salamura od 400 ml sirćeta, 300 g soli i 6 l vode, koja se prokuva i ohladi.

Isceđena bamija se ređa u tegle, zaliva se salamurom i ostavlja se da odstoji otprilike 15 dana, da bi bila dobra za upotrebu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest