bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje i konzerviranje pečuraka

Čuvanje i konzerviranje pečuraka

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
138
Pečurke

Kada konzervirate pečurke, nemojte ih dugo ostavljati da čekaju na obradu. Dobro bi bilo da ih stavite u zamrzivač dan-dva nakon što su ubrane ili kupljene. Isto je i sa konzumacijom - ne ostavljajte previše dugo u frižideru. I držite ih daleko od drugih proizvoda, posebno od onih sa jakom aromom, zato što pečurke brzo aposorbuju svakakve mirise.

Kako da zamrznemo pečurke?

Možete ih zamrznuti sirove, a mogli biste pre toga i da ih blanširate. Ako želite da budu sirove, imajte u vidu činjenicu da većina pečuraka nije pogodna za zamrzavanje u sirovom obliku, s obzirom da će se pretvoriti u kašu. Slinavke su na primer pogodne za ovu metodu.

Dobro operite pečurke i isecite ih na oblike i veličine prema sopstvenoj želji. Dodajte kašičicu maslaca. Možete ih čuvati u najlon kesici i u zamrzivaču ne duže od tri meseca.

Zapišite kada ste ih stavili, da vam ne bi istekao rok. Nakon odmrzavanja možete odmah da ih kuvate, bez potrebe da čekate da se odmrznu.

Prilikom blanširanja stavite ih u ključalu vodu na ne više od dve minute. Izvadite i prelijte hladnom vodom i sačekajte da se dobro iscede. Naređajte ih u najlon kesice i zamrznite.

Sterilisane pečurke

Pečurke možete čuvati u zamrzivaču tako što ih pre toga spremite na pari. Tako spremljene prečurke mogu da budu zamrznute u vašem zamrzivaču na godinu dana. Nasecite ih na polovine ili na četvrtine, može i cele - u zavisnosti od njihove veličine.

Pečurke možete naotopiti na otprilike 5-6 minuta u rastvor od 1 kašičice limunovog soka, 1 šolje vode, 1 ½ kašičice limunske kiseline - ova procedura se radi sa ciljem da pečurke sačuvaju svoju boju.

Pečurke možete spremiti na pari, ali u zavisnosti od njihove veličine potrebno je različito vreme - ako su cele otprilike 5 minuta, ako su prepolovljene, onda 3 minute. Kada se napare, odmah treba da ih ohladite i iscedite. Možete ih čuvati u plastičnoj posudi u zamrzivaču.

Kako da sterilizujemo pečurke?

Unapred oprane i isečene pečurke blanširajte u posoljenoj vodi, tako što u nju dodate i 5 grama limuntusa (za 1 litar vode). Blanširanje traje otprilike 5 minuta, nakon čega pečurke ohladite. Ostavite ih pod mlazom tekuće vode otprilike 2 minute, posle ih iscedite.

Naređajte ih u tegle i zalijte rastvorom od vruće vode i soli - na 1 l vode stavite otprilike 20 g soli i 5 g limuntusa. Kada je sterilizacija teglica gotova (otprilike sat i po vremena), ostavite ih da se dobro ohlade. Pečurke spremljene na ovaj način mogu da se konzumiraju do dve godine nakon zatvaranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest