bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je koristan kupus?

Za šta je koristan kupus?

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Kupus

Kupus dobro povrće, jednostavno za gajenje. On je jeftin i nalazi se skoro u celom svetu.

Godinama je kupus ispitivan i otkrivena su njegova mnoga lekovita svojstva. Poslednjeg puta je otkriveno da on može smanjiti rizik od nekih oblika tumora (kao što je tumor na debelom crevu i rak dojke).

Hranljivi sastojci

Neki od hranljivih sastojaka kupusa su sledeće:

- Kupus pomaže smanjivanju težine kod nekih ljud. To je zbog toga što se u njemu nalazi vitamin C, koji pomaže sagorevanju masti, kao i vitamin B, koji ubrzava metabolizam i na taj način pomaže da se telo oslobodi od masti.

- Ako se neko interesuje od komponenata niskokalorične ishrane, kupus je na prvom mestu na spisku. Jedna posuda kupusa sadrži samo 15 kalorija. To je definitivno hrana sa najmanje kalorija.

- Sadržaj vitamina A. Kupus je izvor vitamina A, koji je potreban ljudskom organizmu da bi imao zdravu kožu i oči.

- Sadržaj vitamina C: Zbog visokog sadržaja vitamina C, kupu pomaže jačanju imuniteta, ali i učestvije u izbacivanju toksina iz tela i igra važnu ulogu u sagorevanju masti.

- Sadržaj vitamina E: Vitamin E je poznat po tome što održava kožu zdravom, a takođe i pomaže povećanju vazduha u čelijama krvi. Dovoljna količina vitamina E u jednom telu, pomaže sprečavanju akni.

- Sadržaj vitamina B; Ovo je značajan vitamin za nervni sistem, kao i za smanjivanje stresa i povećanju metabolizma.

Koristi od kupusa

Konzumiranje soka od kupusa pomaže lečenju želudačnih i čireva na crevima.

- Kupus je poznat i kao sastojak koji održava kožu u dobrom stanju, što je zbog sadržaja vitamina E u njemu.

Takođe sadrži isto i količinu vlakana i gvožđa, koji pomažu organima za varenje i održavaju debelo crevo u dobrom stanju.

Ovo je bez sumnje završeni spisak svih koristi od kupusa. On služi za opštu ocenu povrća.

U prošlosti su jevreji koristili spaljene listove kupusa kao osnovni sastojak melema za dezinfekciju. Danas su dezifektanti široko rasprostranjeni. U početku koristi od kupusa u savremenom svetu su korišćenje u nekim dijetama. Postoje dijete koje su zasnovane na delovanju kupusa.

Postoji mnogo različitih varijanti kupusa. Zeleni kupu i crveni kupus su najšire rasporostranjeni i najpoznatije su vrste. Druge vrste uključuju zimski kovrdžavi kupus, kineski kupus Bok Choy i drugu vrstu kineskog kupusa - Napa, koji se koristi u azijskoj kuhinji pretežno.

Da li sve ovo znači da ako samo jedemo kupus da je to odlična dijeta? Naravno da ne! Postoji mnogo drugih povrća koje ima slične karakterne osobine. Uključivanje kupusa u neku diejtu bi koristila za dobre rezultate i gubitak težine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest