bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čiste škembići

Kako se čiste škembići

DesislavaDesislava
Početnik
65
Očišćeno škembe

Škembe se nalazi u mnogim tradicionalnim balkanskim receptima. Ne postoji Bugarin koji nije probao škembe čorbu, koja nije samo lek za mamurluk, nego je jedna predivna čorba koja se priprema u ovoj zemlji.

Skoro svi veliki supermarketi prodaju škembiće, koji su spremni za kuvanje. Ali pre nego što dođe do tamo, bilo da je fabrički obrađeno i iz njega su odvojene dlačice i slojevi ostatka hrane i stomačne tečnosti.

Svako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad.

I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima. U raznim krajevima države se to radi na različiti način ili tačnije rečeno u svakoj kući je drugačije. Evo nekoliko predloga kako da izađete na kraj sa tim.

Ako imate tek izvađeno domaće škembe, sigurno znate da miriše baš neprijatno. Prvo što treba da uradite je da operete vrelom vodom.

Nakon toga ga ostavite sa strane i pripremite ostale potrebne sastojke. Trebaće vam malo gašenog kreča i pesak. Šta da uradite sa njima?

Očišćeni i skuvani škembići

1. Okrenite škembe sa strane, na kojoj su dlačice.

2. Uzmite mali deo gašenog kreča i dobro natrljajte.

3. Ostavite da stoji oko 3-5 minuta.

4. Nakon toga posipte peskom i gnječite rukama kao da perete neku stvar ručno, dok se kreč ne rasporedi dobro po škembiću.

5. Stavite na drvenu dasku i uzmite nož, sastružite škembić u kontra pravcu dlaka.

6. Nakon toga operite vodom i gotovi ste.

Drugi način je dosta prostiji. Uzmite šerpu, u nju sipajte dovoljnu količinu vode koliko da pokrije škembić. Stavite šerpu na vatru dok voda ne bude pred to da provri. Potopite škembe i nakon 20-30 sekundi izvadite.

Počnite da stružete nožem na isti način kao i u prvom predlogu. Sastružite škembić dok ne postane beo, a ako niste dobro uspeli da sastružete, potopite ponovo na kratko u vodu da bi se popario ponovo i da uspete da odvojite sve iz njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest