bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kakva je razlika između proseka i šampanjca?

Kakva je razlika između proseka i šampanjca?

Šampanjac

Mnogi misle da je jedina razlika između proseka i šampanjca u tome što se prvo vino tradicionalno proizvodi u Italiji, a drugo u Francuskoj. Istina je, da je razlika ogromna, a jedina sličnost između ova dva penušava vina su mali mehurići u njima.

Proseko je suvo penušavo vino. Proizvodi se isključivo na Apeninskom poluostrvu i za njegovu proizvodnju se koristi specijalna sorta grožđa. Proizvodi se samo u devet oblasti u Italiji i sama vrsta ovog vina je zaštićena. Na taj način proseko, koje je proizvedeno izvan ovih devet oblasti, bez izričite dozvole, ne može da ima tradicionalno ime ovog alkoholnog pića. Tek nekoliko kompanija koje se nalaze u Brazilu, Australiji i Rumuniji imaju dozvolu da proizvode proseko.

Zna se da se šampanjac proizvodi u Francuskoj oblasti Šampanja. Uprkos tome, mnogi smatraju da su pili i da piju šampanjac, a istina je da samo vino proizvedeno u ovoj oblasti Francuske može da nosi to ime. Ovo piće se proizvodi samo u provinciji Šampanja i nikakve sorte grožđa i tehnologija ne mogu da repliciraju njegov ukus.

Osnovna razlika između šampanjca i proseka je u procesu fermentacije. Šampanjac se proizvodi metodon sekundarne fermentacije u boci. Ovaj proces je dugačak i može da traje godinama, kako bi se dobio kvalitetan ukus. Fermentacija kod proseka, sa druge strane, dugačka je tek nekoliko meseci. Nakon toga se dobijaju voćnija, sveža i aromatična vina.

Takođe, za proizvodnju proseka se koristi samo jedna sorta grožđa - Glera. Za razliku od šampanjca, proseko je vino, čiji su ukus i aroma najbolji odmah nakon proizvodnje. Što je skorije napravljeno, toliko je bolje i prijatnije za nepce.

Proseko

Šampanjac se pije u čašama konusnog oblika i postepeno se šire ka vrhu. Najbolje ide uz jagode i različite plodove mora, kao što su školjke i škampi.

Proseko se pije u uskim čašama, koje se pune samo do trećine. Pije se dok je mlad, jer se smatra da nakon treće godine njegov ukus počinje da se kvari. Najbolje ide uz meso, azijsku hranu sa oštrim ukusom, kao i uz pršutu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest