Pino Moni

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Pino moni

Pino Moni (Pinot Meunier) je crna vinska sorta grožđa, koja potiče iz regiona Burgundije i Šampanja u Francuskoj. Osim u Francuskoj Pino Moni se gaji i u Australiji, Nemačkoj, Novom Zelandu, Austriji i Kaliforniji. Sorta je poznata još pod nazivima milars burgundi, crni rizling, plant moni, gri moni, mjulerebe i dr.

Pino Moni je veoma rasprostranjena sorta u Šampanju, gde se koristi za proizvodnju šampanjca. Uprkos tome on ostaje u senci dosta poznatije braće - šardonea i pino noara.

Obično ulazi u kupaž sa njima, ali iz jednog ili drugog razloga glavna uloga nikada ne pripada njemu. Pino Moni je svetlije boje od pino noara, ali njegovi nivoi kiselosti su viši. Pino mOni se karakteriše grozdom srednje veličine, gustim i cilindrično-koničnim. Zrna su mu mala karakteristične plavo-crne boje.

Nezavisno od toga što je malo podcenjem u poređenju sa svojim suparnicima, Pino Moni ima dosta prednosti u poređenju s njima. Na prvom mestu on je višeg nivoa kiselosti od pino noara i šardonea, može da raste i u najsevernijim delovima regiona i na sve to može da se pohvali većim prinosima od pino noara.

Jedan od mogućih razloga da proizvođači vina iz Šampanje uključuju Pino Moni u mali deo kupaža je činjenica da ova sorta nema mnogo veliki potencijal za starenje i odstupa od svojih konkurenata po pitanju kvaliteta i finoće.

Pino Moni je sorta koja cveta kasno, zri rano i razvija se mnogo brzo u flaši, zbog čega je izuzetno pogodna za kupaž vina, koja izalaze ranije na tržište.

Sorta daja gustinu, mekoću, balans i prijatan voći ukus kupažnim vinima, u kojima učestvuje. Sorte vina, napravljene samo od Pino Monija sreću se retko i proizvedene su pretežno u Australiji

Karakteristike Pino Monija

U poređenju s Pinonoarom, Pino Moni daje laka i cvetna vina sa malo većim nivoima kiselosti, ali zašećerenost i alkoholni sadržaj su skoro isti kod obe vrste. Kao deo standardne smes za šampanjac Pino Moni doprinosi aromatičnoj voćnoj aromi vina.

Šampanjac sa višim nivoom Pino Monija nema potencijal za starenja, u poređenju sa šampanjcem koji je proizveden pretežno od šardonea ili pino noara. Zbog toga Pino Moni se najčešće koristi za šampanjac koji je predodređen za konzumaciju dok je još mlad i ima meku aromu.

Crno vino

U Nemačkoj Pino Moni se koristi za pravljenje stilskih crvenih vina koja mogu da variraju od lakih i skoro suvih do bogatih, suvih i sa značajnim aromama.

U Kaliforniji američki proizvođači šampanjca počinju da sade Pino Moni tokom 1980. godine. U Australiji grožđe od ove sorte ima dužu istoriju u proizvodnji u poređenju sa proizvodnjom vina od pino noara.

Na Novom Zelandu proizvođači vina nedavno započinju proizvodnju šampanjca i vina od Pino Monija. Kao vsrno crno vino Pino Moni se karakteriše lakim voćnim ukusom, umerenom kiselošću i niskim nivoom tanina.

Serviranje Pino Monija

Laki voćni ukus vina, proizvedenih od Pino Monija, ide sa hranom kao što je riba tuna, škampi, paradajz salata s lukom, lignje. Vina koja su odležala serviraju se sa picama i čak sa sušijem.

Budući da se Pino Moni koristi pre svega za pravljenje šampanjca, sada ćemo nabrojati hranu koja ide sa prijatnim penušavim pićem. Šampanjac je napitak koji ide sa različitim grupama hrane. To su voće, orašasti plodovi, razna predjela sa pečurkama, testenina, rižoto, tvrdi sirevi kao parmezan, gauda i čedar. Povrće, riba i morski plodovi idu odlično uz šampanjac.

Piletina, teletina, svinjetina i jagnjetina servirani sa čašom šampanjca, pretvaraju se u uživanje za nepce. Uz suvi šampanjac idu jela iz azijske kuhinje, jer njegova kisela nota se mnogo dobro kombinuje sa ovom pikantnom hranom.

Najsuvlje vrste šampanjca su pogodne za suši i meksičku hranu. Skoro sve vrste deserata, kombinovane sa voćem i voćnim kremovima, kao i omiljena čokolada, predivna su dopuna suvom šampanjcu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji