Svinjska kolenica je jedna od najukusnijih vrsta mesa, sa njom se mogu napraviti razna jela. Kolenica ima dovoljno mesa, da se od nje može napraviti čorba, ali i glavno jelo.
Sveža kolenica može biti zapečena u rerni, ali da bi bila krehka, treba prethodno sa se skuva dok meso potpuno ne omekša.
Bujon možete koristiti za pripremu supe. Da bi bila još još ukusnija i krhkija, kolenica se pre kuvanja marinira.
Marinada se priprema od crvenog vina, razređenog sa jednakim odnosom vode, dodajte so i začine po ukusu. Kolenicu prelijte marinadom i ostavite u frižideru dva-tri sata.
Nakon što pripremite, servirajte uvek toplu, sa prilogom od kupusa - svežeg ili kiselog, ili sa prepečnim ili dinstanim krompirom. Ako je prevelika, kolenicu skuvajte tako što je porkijete odozgo folijom, a foliju dobro učvrstite uz ivice šerpe.
Veoma se lako se priprema svinjska kolenica sa svežim kupusom. Potrebna je jedna kolenica, manja, 3 čena belog luka, so po ukusu, 2 krompira, 1 glavica luka, 200 g kupusa.
Napravite proreze u kolenici, u njih stavite isečene komade belog luka. Nakon toga kolenicu kuvajte dok ne bude gotova. Izvadite iz bujona i pecite u prethodno ugrejanoj rerni, pokrijte komadima slanine.
Krompire operite, uvijte u foliju i pecite posebno. Luk i kupus sitno iseckajte i pržite. Servirajte kao prilog kolenice zajedno sa krompirom
Svinjska kolenica sa belim lukom se takođe lako priprema, veoma je ukusna.
Potrebna je jedna ili dve manje kolenice, 100 g svinjske masti, 2 supene kašike paradjaz pirea, 10 čenova belog luka, 1 supena kašika brašna, pola šolje crvenog vina, 2 glavice luka, 10 krompira, so i biber po ukusu.
Kolenicu isecite na komade i posolite ih, pržite sa svih strana u masti. Stavite u šerpu. U masti iz prženja pržite sitno iseckan luk i beli luk, dodajte paradajz pire i dodajte 800 ml tople vode.
Kad sos provri, dodajte so i biber, dodajte isečene kolenice. Sve promešajte i premestite u pleh, nakon toga stavite u rernu.
Kad meso bude polugotovo, dodajte ceo krompir i vino, pomešano sa brašnom, Pokrijte poklopcem i pecite.
Komentari