Postoji mnogo načina da se svinjska kolenica spremi. Najčešći recept za spremanje svinjske kolenice jeste onaj gde se ona sprema u vidu đuveča. U suštini, nije toliko važno kako ćete je spremiti. Može biti i cela ispečena - tako da je podelite na krupnije komade i da da ih odvojite u porcije, a može i kolenicu da iseckate na male komade. To, svakako, neće promeniti ukus ove đakonije. Naravno, svinjska kolenica bude mnogo bolja ako se ostavi cela.
Ono što ne bi trebalo zaboraviti jeste da je ovom mesu poželjno dodati nekoliko vrsta aromatičnih začina. To može biti beli luk, lovorov list i piment - osnovna dopuna. Ako, pak, ne volite beli luk, dodajte ga sasvim malo, ali nikako ga nemojte izostaviti. On daje neverovatnu aromu kolenici i svakako će vas oduševiti. Lovorov list ima poseban miris, pa će biti odlična dopuna kolenici, a to važi i za piment.
Naravno, ne treba zaboraviti i biber. Što se tiče namirnica, za spremanje kolenice se mogu koristiti najrazličitije, i to bez ikakvih ograničenja. Kolenica bude veoma ukusna sa krompirom, pirinčem ili bulgurom. Ali ono bez čega kolenica nikako ne ide jesu šargarepa i pečurke - idu zajedno, a i ovakva kombinacije je veoma ukusna.
Klasična gozba jeste kolenica u glinenoj posudi, meso na porcije, krompir, luk, beli luk, pomenuti začni i malo vina, za bolju aromu.
Ako ste se odlučili za đuveč, onda nikako ne zaboravite da dodate čubar. U slučaju da kolenicu pečete samostalno, bez povrća, premažite meso, kako korica ne bi bila suva, a može da bude špikovana i belim lukom i plavim šljivama. Takođe, svinjsku kolenicu možete premazati uljem, alevom paprikom i svim ostalim začinima, koje želite da dodate - napravite proreze na kožici, pa u njih stavite čenove belog luka i plave šljive.
Evo i jednog veoma ukusnog recepta, prema kojem meso treba da odstoji u marinadi:
Mekana svinjska kolenica
Potrebni sastojci: svinjska kolenica, belo vino, soja sos, sok od pola limuna, med, senf, biber - mleveni, lovorov list, 2-3 zrna pimenta, aleva paprika, nekoliko čena belog luka, ulje, so.
Način pripreme: Napravite marinadu od vina, soja sosa, izmrvljenog lovorovog lista, bibera i pimenta. Istrljajte kolenicu sa nekoliko čena belog luka i prelijte je marinadom. Neka tako odstoji na hladom mestu najmanje 12 sati. Nakon toga je izvadite iz marinade, sklonite čenove belog luka, posolite i premažite smesom od ulja, soka od limuna, senfa, aleve paprike i meda.
Stavite kolenicu u đuvečaru, sipajte malo ulja po dnu posude, kako se ne bi kolenica zalepila, zatim sipajte malo vode i poklopite. Stavite đuvečaru u rernu, uključite je na 140 - 150 stepeni i pecite 3 sata. S vremena na vreme proverite da li ima dovoljno tečnosti i ako je potrebno, sipajte toplu vodu.
Proverite da li je meso dinstano (pomoću drvenog ražnjića - ako se izlije bistra tečnost, znači da je kolenica gotova) i otvorite posudu, da se zapeče odozgo i da uhvati koricu. Kada uhvati koricu, servirajte uz odgovarajući garnir - krompir, brokoli, dinstano povrće. Obratite pažnju da se jelo u glinenoj đuvečari ne peče na jakoj temperaturi. Sporo se sprema, ali je veoma ukusno i pogodno jelo za dane odmora i praznike.
Komentari