Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko se kofeina nalazi u šoljici kafe?

Koliko se kofeina nalazi u šoljici kafe?

Joana StoyanovaJoana Stoyanova
Početnik
8
kofein u različitim vrstama kafe

Kafa je najveći izvor kofeina. Najčešće jedna šolja kafe sadrži 95 mg kofeina, ali prema vrsti i sastavu, ova gramaža može da varira od 0 do 500 mg.

U ovom članku ćemo vas upoznati sa sadržajem kofeina u raznim vrstama i markama kafe.

Koji faktori određuju sadržaj kofeina?

Sadržaj kofeina u kafi zavisi od sledećih faktora:

- Vrste zrna - postoji mnogo vrsta zrna kafe, koji mogu sadržati različite vrste kofeina:

- Pečenje - manje pečena kafa sadrži više kofeina nego pečena, uprkos tome što pečena kafa ima jači ukus;

- Vrsta kafe - sadržaj koferina može da se značajno razlikuje među raznim vstama kao što je kuvana kafa, espreso, instant kafa i kafa bez kofeina:

- Veličina kafe - jedna šolja kafe može da varira od 30 do 700 ml, to značajno utiče na ukupan sadržaj kofeina.

kafa sa kofeinom

Koliko kofeina se nalazi u jednoj šolji kafe?

Hajde da pogledamo koliko se kofeina nalazi u šolji kafe u zavisnosti od vrste kafe koju pijete-

Kuvana kafa

Poznata još kao normalna kafa, kuvana kafa se prirpema tako što sipate toplu ili vrelu vodu na mlevena zrna kafe, obično koristeći filter. Jedna šolja (120 ml) sadrži oko 70-140 mg kofeina.

Espreso

Espreso se dobija prolaženjem male količine tople vode kroz fino samlevena zrna kafe. Uprskos tome što espreso sadrži više kofeina nego normalna kafa, veličina čaše za espreso je obično manja. Jedna doza espresa je oko 30-50 ml i sadrži oko 63 mg kofeina.

Napitak na bazi espresa

Mnogo popularnih kffa se prave od espresa, šotovi, pomešani sa raznim vrstama i količinama mleka. U njih spadaju; Late, Kapućino, Makijato i Amerikano. Pošto mleko ne sadrži kofein, ti napici sadrže istu količinu kofeina kao i čist espreso. Jedan šot obično sadrži 63 mg kofeina u proseku, a drupli šot oko 125 mg.

Instant kafa

Instant kafa je kuvana kafa koja je bila zamrznuta ili sušena sprejem. Pripema se tako što se u nju dodaje topla voda. Obično ima manje kofeina nego normalna kafa, u proseku jednača šolja sadrži 30-90 mg.

Kafa bez kofeina

Uprkos nazivu, kafa bez kofeina nije sasvim bez kofeina. Moguće je da sadrži razne količine kofeina, kofein u šolji varira od 0-7 mg.

Ima li više kofeina u brend kafama?

Da, u kafama nekih brendova ima više kofeina nego u normalnoj kafi. Oni su poznati sa šoljama većih velilina, koje mogu dostići do 700 ml, koji odgovaraju 3-5 normalnih kafa.

piti kafu

Starbaks

Starbaks predlaže kafe sa izuzetno visokim sadržajem kofeina. Za poređenje - jedan šot espresa Starbaks sadrži 75 mg kofeina (jedan normalan šot obično sadrži 63 mg). Tako da čak i najmanje kafe sa po jednim šotom espresa sadrže najmanje 75 mg kofeina. Velike kafe (oko 500 ml) sadrže negde između 150 ili 225 mg kofeina. Bezkofeinska kafa kod njih može sadržatti 15-30 mg kofeina.

McDonald's

Mekdonalds takođe nudi kafe po celom svetu, najčešće po nazivom McCafe. Uprkost tome što su jedan od najvećih lanaca brze hrane, koja prodaje kafu, oni ne standardizuju i ne broje količinu kofeina u kafi. Običan espreso sadrži oko 71 mg po dozi, a bezkofeinska kada sadrži 8-14 mg, u zavisnosti od veličine čaše.

Dunkin Donuts

Dunkin Donuts je drugi lanac prodavnica za kafu i krofne, koja je veoma popularna u svetu. Jedan espreso šot sadrži 75 ml kofeina, možete očekivati istu dozu i ostalim napicima na bazi espresa. Bezkofeinska kafa iz Dounkin Donuts u maloj čaši (300 ml) sadrži 53 mg kofeina, a veliča čaša (700 ml) sadrži 128 mg.

Da li treba da brinemo o količini kofeina?

Kafa je bogata antioksidansima, što je prema mnogim istraživanjima čini korisnim za zdravlje. Sako što preterana količina koferina može da dovede do mnogih bolesti kao što je nervoza, poremećaj sna, ubrzan rad srca i nespokoj.

KOnzumiranje 400-600 mg kofeina na dan obično nije povezano sa negaivnim efektima kod većine ljudi. Ako se ima u vidu da kofein različito utiče na svakog čoveka tako da je lična procena od velikog značaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest