bonapeti.rs»Članci»Biljke»Persijska ljubičica

Persijska ljubičica

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Persijska ljubičica

Persijska ljubičica /Exacum affine/ je višegodišnja zeljasta biljka koja ima sjajne listove u obliku srca. Stabla persijske ljubičice dosrižu do 1 m visine. Oni su pravi i nisu razgranati, boja je sivo-zelena, zbog sloja voska po njima. Cvetovi su mali, ali veoma aromatični, cvetovi su različite boje, najčešće se sreću plavo-ljubičasti cvetovi. Persijska ljubičica cvet u julu i avgustu.

Među 400 vrsta persijskih ljubičica, postoje i jednogodišnje. Persijska ljubičica je rasprostranjena u planinskim zonama subtropske i umerene oblasti na svim koninentima, osim Antakrtika. Prema legendi, biljka nosi ime ilirskog kralja Gencija, koji je pre 500 godina pre nove ere prvi pripremtio lekovita svojstva žute lincure i koristio njene sokove za vreme kuge.

Smatra se da je persijska ljubičica cveće ekstremnih uslova - njeno stanište su planine i severne ravnice. Neke vrste persijskih ljubičica čak cvetaju na Himalajima na 5500 m nadmorske visine.

U zavisnosti od svojih prirodnih staništa, persijska ljubičica raste na različitim delovima - neke vole sunce, a neke hlad. Ono što loše utiče na persijske ljubičice je vlaga.

Vrste persijske ljubičice

Kod nas se sreće nekoliko vrsta persijskih ljubičina. Sve one su platile visoku cenu svojih lekovitih kvaliteta - iskorenjivane su i sada je njihovo postojanje pod znakom pitanja. U nekim zemljama su zakonom zaštićene.

U junu-julu počinje da cveta arnautski raven, koji dostiže visinu do 50 cm. Arnautski raven ima žućkaste cvetove koji su obojeni braon tačkicama.

Persijska ljubičica u saksiji

U baštama se gaji oko 90 vrsta persijskih ljubičica. Neke cvetaju u jesen, a druge u leto i proleće.

Prolećna persijska ljubičica /G. verna/ - ona je minijaturna, ali je i mnogo lepa. Ima jarkoplave cvetove koji uvek gledaju ka gore i ne prelaze 2 cm visinu. U prirodi ova mala persijska ljubičica stvara pravi ćilim po kamenitim poljanama.

U početku leta počinje da cveta persijska ljubčica bez stabla /G.acaulis/ и G. closii. To su planinske ljubičice, koje imaju najkrupnije cetove, koji liče na prethodnu ljubičicu s cvetovima okrenutim ka vrhu. Cela biljka je visine 10-12 cm, a cvetovi dostižu neverovatnih 8 cm.

Sledeća je /G. dahurica/. Ona je poreklom iz Sibira i ima stabla dužine oko 30 cm, ležeća. Mali cvetiću su sakupljeni u gust cvast, koji liči na plavu loptu.

U isto vreme cvetaju i G. paradoxa i G.septemfida. Oni imaju ležeće stablo, dužine do 30 cm, a cvetovi su raspoređeni u grupe od 2 do 10.

U periodu juna-avgusta, cveta /G. cruciatа/. na ima ispravljena stabla sa listovima, koji su visoki između 30-60 cm. U periodu cvetanja biljka je bukvalno obasuta cvetovima.

Tibetanska cveta uporedo sa plavom. Njeni veliki listovi isparavaju teško vlagu i veoma teško podnose sunčeve zrake, uprkos tome što se cvetovi otvaraju samo na suncu.

Žuta lincura /G. lutea/ je krupna i visoka do 1.5 m, sa ispravljenim stablima i lepim listovima. Cvetovi su mnogobrojni, raspoređeni na vrhu stabla i u pazuhu listova na vrhu. Cveta tokom jula-avgusta u trajanju od dva meseca.

Biljka persijska ljubičica

Sastav persijske ljubičice

Plava persijska ljubičica sadrži ksantone, pektin, sluz, gorke glikozide, tanine, eterična ulja, masno ulje. Žuta lincura sadrži glikozid, pektin, masti, smole, gonciosterin itd.

Gajenje persijske ljubičice

Ako želite da gajite persijsku ljubičicu, imajte u vidu da svaka vrsta cvetove otvara samo ako ima doovljno sunčeve svetlosti. I uprkos tome, posađene na otvoreno ne mogu se dobro razviti. Vrućina od sunčevih zraka u bašti, može biti pogubna po njih.

Najbolje da odaberete mesto gde se nalazi poluhlad od žbunja ili drveća na sunčanom mestu, ali i da ima hlada u nekim delovima. Na ravnicama rastu na poljima gde ih visoka trava štiti od sunce, zato se u bašti treba saditi u sličnim uslovima, oko njih posadite niže biljke.

Koristi od persijske ljubičice

Ispostavilo se da osim što je lepa, ona je mnogo korista. Plava persijska ljubičica je dobra za želudac i stimuliše apetit, a ima i koleretično dejstvo. Preporučuje se prilikom lečenja bilijarne anoreksije, za stimulisanje pljuvačke, za poviđavanje želudačnog sekreta i otpornost organizma.

Koren persijske ljubičine ima tonirajući efekat na jetru.

Biljka potiska viruse koji utiču na jetru. U slučaju problema sa stomakom, ona je nezameljivi pomoćnik. Poboljšava kompletno zdravlje organa za varenje i povećava apetit.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas