bonapeti.rs»Članci»Voće»Zvezdasta jabuka

Zvezdasta jabuka

Elena MatevaElena Mateva
Pomoćnik kuvara
183
Zvezdasta jabuka

Zvezdasta jabuka /Star Apple ili Chrysophyllum cainito/ je tropsko zimzeleno drvo iz porodice Sapotaceae. Raste na Karibima i na drugim mestima. Poznata je još i kao Caimito, zlatno drvo, mlečni plod, satenski list, Star Plum, zapadnoindijska zvezdasta jabuka, Abiaba.

Drvo zvezdaste jabuke je upsravno, visine od 25 do 100 futa (8-30 m). Listovi su elipsasti ili duguljasti. Dostižu dužinu od 5 do 15 cm. Zeleni i sjajni su sa gornje strane, a odozdo su pokriveni braonkastim žilicama, koje su zrele i srebrne kada su mlade.

Male, nezapažene boje drveta su žućkaste ili purpurne. Plodovi su okrugli, elipsasti ili u obliku kruške, prčenika 5-10 cm. Mogu biti crveno-ljubiačsti, tamnoljubičasti ili bledozeleni.

Drvo rađa veoma popularan plod, poznato po svom širokom spektru u medicinskoj upotrebi. Plod može imati do 10 spljeskanih, skoro ovalnih tvrdih semenki. Kad se plod poprečno iseče, ćelije semenki su poređanje spolja tako da oblikuju zvezdu. Odatle doalzi i ime zvezdasta jabuka.

Vrste zvezdaste jabuke

Poznate su dve vrste zvezdaste jabuke

Purpurna zvezdasta jabuka

Ovi plodovi imaju debelu koru, koja je obično tamnopurpurna, a sredina varira od svetloljubučaste do bele boje. Tamnopurpurni plod je debljine 6-12.5 mm i ima meku, slatku unutrašnjost.

Zelena zvezasta jabuka

Zelena zvezdasta jabuka ima tanju koru. Kora i sredina ovog ploda imaju mlečno belu boju.

Sastav zvezdaste jabuke

Zvezdasta jabuka predlaže 5% preporučenog dnevnog unosa važnih vitamina kao što je vitamin C i vitamin A. Ona je predivan izvor kalcijuma, koji vam osigurava 10 % preporučene dnevne vrednost iminerala. Konzumiranje ovoh ploda pomaže jačanju kostiju i zuba, takođe smanjuje simptome predmenstrualnog sindroma. Zvezdasta jabuka je odličan izvor fosfora.

Koristi od zvezdaste jabuke

Zreli plodovi se koriste kod mnogih problema sa zdravljem, među kojima je laringitis, pneumonija i izliv krvi. Oni su poznati u narodnoj medicini u Americi i Karibima. Napitak od zvezdaste jabuke se kodisti kod angine za žuborenje.

Gorko seme, kombinovano sa vodom se konzumira kao diuretik. U nekim zemljama plodovi se daju obolelima od dijabetesa. Gorko seme se koristi još kod dijareje i groznice.

Nezreli plodovi se koriste za crevne bolesti u Venecueli. Kubanci koriste napitak od listova za lečenje raka.

Plod se koristi i kao sredstvo za smanjenje temperature.

Zvezdasta jabuka u kulinarstvu

Zreli polodovi se konzumiraju sveži, preporučuje se hladni, isečeni na pola. Zvezdasta jabuka se koristi i kao sastojak u sladoledima i sorbeima.

Zvezdasta jabuka

Na Jamajci se ponekad konzerviše. Emulzija od gorkih zrna se koristi ponekad za pravljenje imitacije bademovog mleka, kao i za kremove i slatkiše. Zvezdasta jabuka se često konzumira u kombinaciji sa kiselim sokom od pomorandže, malo šećera, rendanim muskatnim orašćićem i Šerijem.

Druga upotreba zvezdaste jabuke

Crveno-braon drvo ploda je odgovarajuća za cele unutrašnje konstrukcije kao što su daske, podne obloge, obloge lamperije, interiorne obloke, police, pregrade itd.

Takođe, odgovarajuća je za drvorezbarenje, stolariju, lajsne, drške za lake instrumente, nameštaj i ormare. Od drveta možete dobiti kvalitetan furnir i šperploču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas