bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da kuvamo smeđi pirinač

Kako da kuvamo smeđi pirinač

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
4462
Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je veoma korisna žitarica, njegovo drugo ime je Azijatsko čudo. Sadrži dosta korisnih materija i ne dozvoljava da nagomilavamo masti.

Ova vrsta pirinča ne sadrži gluten i ne izaziva alergije. Sadrži veliku količinu vlakana i potpomaže našem metabolizmu. Sadrži kalijum, selen, mangan. Takođe pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Smeđi pirinač sadrži mangan, a nedostaje li u našem meniju, ovaj mikroelement može da pričini mučninu, osipe, vrtoglavicu i druge neprijatne simptome. Sadrži još i vitamine iz grupe B - B1, B2, B3 i B6.

Generalno, poboljšava fiziologiju organizma, štiti od toksina, bakterija i virusa kako bismo se dobro osećali.

Smeđi pirinač se čuva na prohladnom i tamnom mestu, gde nema sunčeve svetlosti. Temperatura ne treba da bude viša od 20 stepeni. Dobra ideja je da ga čuvate u staklenoj teglici ili drugoj posudi.

Kako da kuvamo smeđi pirinač

Karakteristična osobenost prilikom kuvanja smeđeg pirinča jeste da se preporučuje da se voda menja 2 puta za vrme samog kuvanja.

Njegova priprema je sporija za razliku od belog pirinča. Treba dobro da se opere u hladnoj vodi i da se ostavi da se potopi otprilike 30-40 minuta.

Posle se stavlja u šerpu sa vodom i kuva se na tihoj vatri otprilike 40-45 minuta. Posoli se po ukusu i idealan je garnirung uz mečeno meso.

U pirinač mogu da se dodaju komadići jabuke, indijski orah, brusnice, suvo grožđe i drugo. Takođe može da se skuva u kockici bujona od pečuraka, umesto u običnoj vodi.

Imamo dobru vest ukoliko ste ljubitelji sušija - sa smeđim pirinčem možete pripremiti ovaj specijalitet, samo treba da izaberete takav okruglastog zrna.

Postojte još dva popularna načina za pripremu smeđeg pirinča, koji dolaze iz Japana i Italije i međusobno se razlikuju.

Prema Japancima, pirinač se pre svega nekoliko puta isplakne hladnom vodom. Ostavlja se sa strane, dok šerpa sa vodom na ringli ne provri. Na dve šolje vode se stavlja 1 šolja pirinča. On se stavlja u ključalu vodu zajedno sa prstohvatom soli.

Sledi kuvanje na jakoj vatri 3 minuta, na umerenoj - 2 minutice i na slaboj - 7 minuta. Nakon toga, smeđi pirinač se ostavlja na još 12 minuta, začini se maslacem i servira se kao ukusan garnirung.

Italijanski način pripreme smeđeg pirinča je malo drugačiji. Prema njemu pirinač s epre svega preprži u suvom tiganju, nakon toga se dodaje voda i kuva se na srednjoj temperaturi. Čim voda ispari, sipa se. Proces se ponavlja još jednom dok se pirinač u potpunosti ne skuva, ovo je tajna ukusnog italijanskog rižota.

Sa smeđim pirinčem možete da spremite pile sa pirinčem u rerni, posni pirinač, tikvice sa pirinčem u rerni, sarme sa pirinčem ili ukusni pilav.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest