Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne i cake za ukusne tikvice

Tajne i cake za ukusne tikvice

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
301
Tajne i cake za ukusne tikvice

Konačno dolazi sezona tikvica. Uskoro će trajno nastaniti našu trpezu u obliku najrazličitijih jela.

Ukoliko tikvice spremate uvek na jedan te isti način, ako vam često ne uspeva, ako se pitate kako da poboljšate vaše recepte, možete pročitati naše tajne i cake za pripremu ukusnih tikvica.

Iscedite i osušite!

Jedno od osnovnih pravila u pripremu tikvica je da ih savršeno osušite pre nego što ih skuvaare. Ovo posebno važi za varijante nama omiljenih prženih tikvica ili zapečenih u rerni. Tikvice same po sebi sadrže mnogo vode, zato dodatna voda uopšte nije potrebna. Nakon pranja isečenih komada tikvica, savršeno ih osušite, možete koristiti ubrus. Tek tada možete da ih nauljiti ili pospete brašnom, prezlama ili pohovanjem.

Uklanjanje viška masnoće

Veoma ukusne, ali i veoma masne - takve su ponekad tikvice, koje uvek zadržavaju masnoću prilikom prženja, pečenja i dinstanja. Šta možemo da uradimo kako bismo se otarasilo viška masnoće? Ponovo u pomoć dolati kuhinjski ubrus. Nakon pripreme tikvica paćljivo ih stavite na baerm dva lista ubrusa. On će savrđeno apsorbovati masnoću. Okrenite tikvice sa obe strane, za drugu stranu koristite nove listove kuhinjskog ubrusa.

Pržene tikvice

Nemojte unapred soliti!

Soljenje tikvica, posebno prženih, treba da dođe tek nakon njihove pripreme. U protivnom, ako ste unapred posolili komade, oni će početi da puštaju sok. Tako u procesu prženja ćete dobiti dodatnu vodu u tiganju, odvojenu od tikvica. One neće postati hrskave i prijatno zapečene, već će se dinstati.

Marinirajte

Nećemo govoriti samo prženim i tikvicama pečenim u rerni. Pečene na roštilju ili gril tiganju su takođe neverovatno ukusne. Međutim, unikatno ukusne će biti ukoliko ih marinirate. Da biste to učinili, pripremite marinadu i natopite barem sat, dva pre kuvanja. Potrebni su vamsledeći osnovni sastojci za marinadu - sirće (obično jabukovo, vinsko ili balzamiko), maslinovo ulje, sitno iseckan ili presovan beli luk, začini po izboru - na primer ruzmarin, origano, bosiljak, biber, aleva paprika. Ako volite, sirće možete zameniti sveže ceđenim sokom limuna. Možete napraviti marinadu da bude slatko-kisela, tako što dodate malo šećera ili meda. Dodatnu aromu ćete dobiti ako pospete mirođijom, koja je jedan od omiljenih začina za sve vrste recepata za tikvice.

Nemojte guliti tikvice!

Upravo tako - sveže, mlade, male i krhke tikvice nije potrebno guliti, Prosto ih dobro operite i isecite ih sa korom. Ali ukoliko raspolažete velikima, čak i malo prezrelim tikvicama, nemojte ih prosto guliti, već uklonite i unutrašnji mesasti deo zajedno sa semenkama.

Punjene tikvice

Tikvice i pivo

Verovatno ste iznenađeni ovim predlogom, ali tikvice i pivo se sjajno slažu. Ako pravite đuveč sa tikvicama, tikvice u rerni ili punjene tikvice, mirno možete da sipate u njih čašu piva. Dobićete ukusan i aromatičan sos. Moguće je čak da napravite pohovanje sa pivom, ukoliko ćete pržiti. Prosto pomešajte brašno sa malo piva i lepo potopite tikvice u dobijenu kašu. Sada već možete da pržite. Uskoro ćete imati hrskavu varijantu omiljenog letnjeg proizvoda.

Sa tikvicama možete još napraviti omiljene tikvice na grčki način, supu sa tikvicama, musaku od tikvica, rolat od tikvica, tikvice sa pirinčem, a oni od vas koji poste ili su na dijeti, mogu da naprave jedne posne tikvice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest