bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo lubenicu

Kako da čuvamo lubenicu

DesislavaDesislava
Početnik
672
Čuvanje lubenice

Lubenica je dragocen izvor likopena, jednog od karotenoida koji su stvarno bili istraživani na ljudima. Istraživanja pokazuju da je likopen od koristi za smanjenje rizika od raka prostate, dojke i endometrijuma bolesti raka, kao i pluća i raka debelog creva.

Nezavisno od toga da li ćete izabrati lubenice zbog njihovih zdravstvenih koristi ili prosto zbog dobrog ukusa, one mogu da budu odličan doručak, letnje jelo ili baštenski projekat.

Skoro da ne postoji čovek koji ne voli lubenicu. Isto kao i većina drugog voća, lubenice, nakon što ih jednom isečete, ne ostaju veoma dugo sveže. Možete držati lubenicu u frižideru za kratkotrajno čuvanje.

Kako da čuvate lubenicu

1. Da biste čuvali isečene lubenice, držite ih na sobnoj temperaturi od 18 do 20 stepeni. Ako je mesto na kom ih čuvate provetreneo i hladnije, isečene lubenice treba da ostanu sveže od deset do četrnaest dana. Kada ređate lubenice za čuvanje, trudite se da ih ređate na rastojanju jednu od druge, tako što površina na kojoj ih ređate treba da bude čista i suva.

Čuvanje isečene lubenice

2. Da biste sačuvali lubenicu, ukoliko je ona već isečena, tako da ostane sveža, treba da koristite foliju i da je stavite u frižider. Ili da očistite lubenicu od kore, a mesasti deo da stavite u hermetički zatvorenu posudu, pa ponovo u frižider. Tako lubenica treba da ostane sveža od 2 do 3 dana u frižideru.

3. Druga metoda čuvanja cele lubenice je pomoću pravljenja gipsane kore. Za taj cilj treba da izaberete lubenicu koja nije prezrela (nema šanse da budemo 100 posto sigurni da nije prezrela). U odgovarajućoj posudi promešajte gips i vodu, količina zavisi od veličine lubenice. Kada ste napravili gips, uzmite odgovarajući instrument i nanesite smesu po kori lubenice, u ravnomeranom sloju, tako da vam ne ostane nepokriveno mesto.

Cilj je da dobijete dodatnu gipsanu koru na toj lubenici. Ostavite na hladnom i provetrenom mestu, kako bi se dobijena gipsana kora osušila. Tako lubenica može da izdrži do dva meseca. Pre konzumacije se skida gipsana kora i dobro se opere.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest