Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Simptomi kod nedostatka vitamina B8

Simptomi kod nedostatka vitamina B8

Simptomi kod nedostatka vitamina B8

Naše telo ima svakodnevnu potrebu za mnogim vitaminima i mineralima kako bi normalno funkcionisalo. Ukoliko je neki vitamin u deficitu, ovo može da dovede do značajnih zdravstvenih problema. Danas ćemo se posebno fokusirati na vitamin B8 i objasnićemo šta predstavlja, za koje procese je važan i do čega može da dovede njegov nedostatak u organizmu.

Ovaj vitamin se još naziva inozitol. Predstavlja komponentu koja liči na vitamin i koji se u izvesnoj meri proizvodi sam u našem telu. 80% količine vitamina B8 se proizvodi samostalno u telu.

Ovaj vitamin se po prvi put otkriva u istraživanju koje je sproveo ruski naučnik po imenu Paladin daleke 1895. godine. Prvo ime ovog vitamina bilo je fitinska kiselina čiji naziv se koristi i danas.

Vitamin B8 se rastvara u vodi, kao i svi vitamini iz grupe B. Vitamini rastvorljivi u vodi se značajno razlikuju po svojoj strukturi od vitamina rastvorljivih u mastimа. Vitamin B8 je neophodan za dobar rad nervnog, izlučujućeg i reproduktivnog sistema, kao i za održavanje normalnog krvnog pritiska, takođe i za zaštitu naših ćelija da ne propuste štetne elemente i na taj način ih štiti od oštećenja.

On se pre svega koncentrište u ćelijskim membranama nervnih ćelijau organizmu. Zahvaljujući tome što je on prisutan u našem telu, nervni impulsi se pravilno transportuju što znači da on igra veoma važnu ulogu u radu nervnog sistema.

Vitamin B8 pomaže pravilnoj razmeni materija u našem telu i tačnije mastima u organizmu. Zahvaljujući njemu sintetizovanje fosfolipida se mnogo brže odvija. Oni predstavljaju vrstu lipida koji su izgrađeni na bazi glicerola. Ovaj vitamin pomaže u boljoj aktivnosti mišića i mozga.

On takođe, kao što smo rekli, pomaže u normalnom funkcionisanju reproduktivnog sistema, zato što i kod žena, i kod muškaraca plodnost ima veoma veliku vezu sa prisustvom ovog vitamina u krvi. On pomaže pravilnom deljenju jajnih ćelija kod žena. Značajno povećava kvalitet i količinu spermatozoida kod muškaraca.

Simptomi kod nedostatka vitamina B8

Ukoliko imate nedostatak vitamina B8, onda možete da imate sledeće simptome: nedostatak energije, pojava dermatitisa, bolovi u mišićima i grčevi, gubitak apetita, problemi sa cirkulacijom, povećaj holesterola iznad normalnog sadržaja u krvi /iznad 7.3 milimola/, opadanje kose.

A evo i kako možete da ga nabavite - tako što jedete hranu sa inozitolom: mahunarke i pšenica, sirovi orašasti plodovi, citrusno voće, med, tahini od susama, kupus, šargarepe, grašak, paradajz, spanać, krompir, lubenica, papaja, karfiol, avokado, pečurke, kavijar i neki morski delikatesi, crni hleb i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest