bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Domaća voda za ispiranje usta sa etričnim uljima

Domaća voda za ispiranje usta sa etričnim uljima

Domaća voda za ispiranje usta sa eteričnim uljima

Voda za ispiranje usta je sredstvo za ispiranje koje se koristi za ubijanje bakterija i mikroba u ustima. Nije namenjena za gutanje. Prema Američkom udruženju stomatologa, postoje dve glavne vrste vode za ispiranje usta: kozmetičke i terapijske.

Terapijska voda se može kupiti bez recepta. Pomaže u kontroli kamenca, gingivitisa, neugodnog zadaha i karijesa zuba. Ispiranje usta kozmetičkom vodom može vam privremeno pomoći da eliminišete zadah iz usta, ali obično nema druge koristi, pa je njen efekat gotovo kao žvakaća guma.

Da li je sigurno koristiti sredstvo za ispiranje usta?

Domaća voda za ispiranje usta

Sve dok ga ne progutate, sve što dodirne kožu ili telo može se absorbovati. Neke opcije za ispiranje usta sadrže sastojke koji mogu prouzrokovati toksikaciju organa. Na primer, aktivni sastojak metil salicilat u mnogim komercijalnim oralnim rastvorima može prouzrokovati razvoj reproduktivne toksičnosti. Važno je napomenuti da lekari savetuju decu mlađu od 6 godina da ne koriste vodu za ispiranje usta ako nisu pod nadzorom roditelja, jer mogu progutati deo vode.

Sada kada imamo malo pozadine oko teme voda za ispiranje usta, treba da znate da možete i sami da napravite vodeni rastvor. Lako je, a istovremeno ćete izbeći nepotrebne hemikalije koje biste mogli da unesete u telo.

Prirodna voda za usta pomaže kod gingivitisa, neugodnog zadaha i čak i za beljenje zuba. Mnogo je koristi, a uz pomoć nekih važnih eteričnih ulja začas možete prirodno očistiti zube i desni!

Recept za domaću vodicu za usta sa eteričnim uljima

Vreme pripreme - 5 minuta

Sastojci:

Ulje od mente za vodu za ispiranje usta

5 kapi eteričnog ulja ljute mente

5 kapi eteričnog ulja čajevca

3 kapi eteričnog ulja nane

3 kapi eteričnog ulja limuna

3 čaše izvorske vode

1 kašika kalcijum karbonata u prahu

8 kapi tečnog mineralnog koncentrata

6 kapi koncentrata stevije po vašem izboru

Način pripreme:

U teglu ili plastičnu bocu dodajte izvorsku vodu, kalcijum karbonat u prahu i mineralni koncentrat. Mešajte kašikom.

Upotreba izvorske vode u receptu pomaže u uklanjanju svih bakterija koje mogu biti u običnoj vodi iz slavine, a pošto ne koristimo konzervanse, rezultat je još bolji. Kalcijum-karbonat takođe nudi kalcijum, koji pomaže u jačanju kostiju - zuba.

Održavanje naših zuba biserno belim i desni zdravim je presudno za celokupno stanje usne šupljine. Tečni mineralni koncentrat nudi odlične antioksidante koji pomažu u obnavljanju ćelija.

Zatim dodajte esencijalna ulja. Eterično ulje peperminta pruža svež dah. Možete iskoristiti njegova antibakterijska svojstva.

Nana je srodnik mente i zato njeno eterično ulje ima gotovo ista svojstva. Uz to dodaje svež lep ukus ustima. Nana takođe pomaže u borbi protiv gingivitisa.

Eterično ulje čajevca odlična je alternativa za dobro oralno zdravlje jer pomaže u borbi protiv bakterija i gingivitisa. Takođe olakšava proces uklanjanja upale koja se može javiti u ustima i pomaže ubrzavanju procesa zarastanja.

Eterično ulje limuna dodaje beli sjaj zubima. Bez preterivanja, ovo je odličan način da zube zadržite u bijeloj boji bez potrebe za hemijskim izbeljivanjem. Ako vam treba malo slatkoće, možete dodati čisti tečni koncentrat stevije.

Stavite poklopac na posudu i promućkajte nekoliko puta.

Za uspešno ispiranje usta dovoljno je jedno ispiranje usta. Isperite grlo ovom domaćom vodom za ispiranje usta oko 20-30 sekundi, a zatim je ispljunite. Ne gutajte! Možete je čuvati na tamnom mestu ili u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest