bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su koristi ispijanja tople vode?

Koje su koristi ispijanja tople vode?

GabrielaGabriela
Početnik
127
Koje su koristi od tople vode?

Ako započnete svoj dan ispijanjem čaše čiste tople vode, masne naslage i toksini koji cirkulišu kroz krv se eliminišu iz tela. Može da vam pomogne kod zapušenog nosa/grla, da ublažite zatvor i da poboljšate varenje. Ovo je jednostavna taktika kako biste ojačali svoj metabolizam, smršali i brzo smanjili holesterol.

Voda je zaista eliksir života! Do šestdeset procenata vašeg tela je voda koja igra ulogu u svemu - od varenja i usvajanja hranljivih materija, do ekskrecije.

Ali istraživanja pokazuju da topla voda može da izvuče ove koristi na nekoliko nivoa.

Kraj sa nagomilavanjem sluzi

Sprovedeno je proučavanje o efektu tople vode, hladne vode i konzumaciji pileće supe. Vidi se da topli napici smanjuju nagomilavanje sluzi u nosu, grlu i gastrointestinalnom traktu, smanjujući šanse za rast virusa ili bakterija na tim mestima. Ispijanje vruće vode pomaže u poboljšavanju brzine sluzi u nosu.

Jača varenje

Topla voda može da ima blagi vazodilatatorni efekat, tj. izaziva širenje krvnih sudova i snižava krvni pritisak; to sa svoje strane poboljšava varenje. S obzirom na to da je temperatura vašeg želuca viša, ispijanje toplog napitka zajedno sa vašom hranom pomaže da lakše razgradite hranu.

Proučavanje je ustanovilo da ispijanje tople vode pomaže ljudima sa oštećenjima pokretljivosti jednjaka. Stanje vas tera da povraćate hranu i otežava gutanje, a to može da se reši ne hladnom, nego vrućom vodom. Topla voda može da olakša gutanje nekim ljudima.

Jača metabolizam

Ispijanje tople vode može da poveća telesnu temperaturu, što povećava brzinu vašeg metabolizma. Osim toga, pomaže bubrezima i gastrointestinalnom traktu da vrši bolji posao. Ovo je dobra vest za svakog ko želi da ojača svoj metabolizam ili da smrša.

Voda je zadovoljstvo sama po sebi

Piti vodu

Topla voda nije korisna samo kod bolova u grlu ili tokom zimskih dana. Ispostavlja se da zapravo može da vas natera da se osećate bolje u svako doba! Kada pijete vruću tečnost, receptori u ustima, grlu, crevima i želucu stimulišu centar zadovoljstva u mozgu.

Da li znate da samo držanje toplog napitka u vašim rukama može da vas učini prijateljski nastrojenom osobom?

Većina od nas prirodno žudi za komforom toplog napitka ujutru. Teorija je da naš mozak obrađuje toplotu u istoj oblasti koja obrađuje naše procene o drugim ljudima. Zato držanje toplog napitka može da vas natera da mislite da su drugi ljudi "topliji".

Ublažava zatvor

Ispijanje tople vode olakšava zatvor

Homeopatija preporučuje da se pije topla voda svakome ko ima probleme sa zatvorom. Takođe se preporučuje dodavanje meda ili limuna u toplu vodu kako biste ublažili zatvor. Britanska homeopatska asocijacija predlaže da popijete čašu tople vode odmah čim se probudite, pre doručka - na prazan stomak.

Pročišćuje i prečišćuje vašu krv

Ajurveda, sa druge strane, vam savetuje da svoj dan započnete ispijanjem tople vode, koja je bila držana u bakarnoj posudi jednu noć. Pretpostavlja se da će ovo pomoći u prečišćavanju krvi i uklanjanju otpada. Bakar ima ohlađujući efekat na jetru, a takođe ima svojstva protiv starenja.

Osim toga pomaže telu da ostane hidrirano i da odvaja otpadne proizvode. Smatra se da zagrevanje vode ubrzava telesne procese.

Borba sa problemima sa gojaznošću i holesterolom

Voda

Čaša vruće vode, pomešane sa kašičicom soka od limete i kašičicom meda, koja se uzima ujutru, smatra se korisnom u borbi sa gojaznošću i holesterolom.

Tradicionalna kineska medicina takođe se zalaže za ispijanje tople vode za poboljšanje varenja i održavanje zdravih creva. Veruju da topla voda takođe može da pomogne u razgradnji masti u vašoj hrani i da ostanete mršavi.

Da biste konzumirali toplu vodu na tradicionalan način, držite jednu flašu vruće vode pod rukom celog dana, tako što je zalivate listovima čaja i pijete između obroka i kada ogladnite. Nemojte piti odmah nakon obroka - sačekajte da prođe malo vremena za najbolje efekte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest