Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Cake za zgušnjavanje soseva

Cake za zgušnjavanje soseva

Zgušnjavanje soseva
Fotografija: Albena Asenova

Sosevi su jedan sjajan dodatak u skoro svako jelo. Međutim, koliko god da su jednostavni, ne uspevaju uvek. Najčešći problem - postaju previše retki. Međutim, nemojte se uznemiravati, zato što to nije razlog da bacimo sosa i da počnemo sa njegovom pripremom ispočetka. Postoji nekoliko načina kojima jednostavno možete da zgustite preterano tečni dodatak.

Prvi i najlakši način koji znamo još od naših baba - brašnom. Međutim, da se ne pretvori u grudvice, ono mora da bude prethodno zaprženi ili dobro promešano sa malom količinom vode. Nakon toga dodajte u sos, dobro mešajte i uživajte u rezultatu. Međutim, ne zaboravite da je ova metoda odgovarajuća samo za tople soseve - Bolonjeze, sosevi od pavlake ili Bešamel sos.

Brašno

Krompir pire u prahu je drugi način. Pomoću njega ćete izbeći spcifični ukus brašna, ali ukoliko vam se on ne dopada, a tekstura će postati sipkasta i vazdušasta. Ponovo je pogodan samo za tople soseve.

Neke domaćice više vole da koriste skrob. On će isti posao da završi kao krompir pire i braašno, obzirom na to da oni sadrže ovaj proizvod. Za soseve na mlečnoj bazi i bazi od pavlake, možete da koristite i tečnu pavlaku za kuvaje. Kada provri, ona ima svojstvo da se zgušnjava, a zajedno sa tim poboljšava ukus.

Zgusnuti topli sosevi

Ukoliko u sosu ima povrća, na primer u sosu Bolonjeze, možete da dodate dodatnu količinu sitno iseckanih šargarepa i pečuraka. Oni će takođe dodati gustinu i poboljšaće ukus. Izrendani krompir takođe zgušnjava. Razlog - sadrži skrob, ali koristite ga samo kod belih soseva sa jakim ukusom pavlake ili ukusom sira.

Druga caka - prosto ostavite sos da duže vri. Obzirom na to da nije supa, čak i da se povrće u njemu prekuva, niko neće primetiti. A njiovo prekuvavanje može da dovede do dodatnog zgušnjavanja.

Hladni sosevi takođe se zgušnjavaju

Za hladne soseve - koristite majonez ili kiselu pavlaku. U slučaju da želite da dobijete gust sos od belog luka ili mlečni sos, onda umesto kuselog mleka i majoneza pomešajte pavlaku sa majonezom. Međutim, ni u kom slučaju nemojte mutiti mikserom, pasatorom ili seckom, zato što na taj način pavlaka postaje tečna i dobićete suprotni efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni