Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?
Кога каква супа да си приготвим
Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?

Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?

Kada kakvu supu treba da pripremimo

Supe i čorbe delimo na one od povrća, mesa i ribe. U većini slučajeva pripremamo vrstu supe prema sezoni.

Najpopularnije vrste supa i čorba su supe i čorbe sa ćufticama, pileća supa, čorba od pasulja, čorba od sočiva, čorba od tripica (škembe čorba), tarator, supa od ribe i riblja čorba i mnoge druge.

Hladna supa, tačnije tarator, leti se priprema od kiselog mleka, krastavca, mirođije, iseckanih oraha i začina.

Za svečanim stolom za Badnje veče pripremamo čorbu od pasulja. To jelo uključuje pasulj, šargarepu, paradajz, papriku, luk i začine.

Škembe čorbu često pripremamo kao sredstvo za lečenje mamurluka. Priprema se od dobro skuvanih i sitno seckanih komada stomaka, bilo da je to od govedine ili svinjetine.

Škembe čorba

Kurban čorbu pravimo kada proslavljamo lične, a možda i državne ili verske praznike. Često se priprema u velikom kotlu od jagnjetine, jagnjećih iznutrica, luka, slatke aleve i ljute tucane paprike, šargarepe, paradajza, jaja, pirinča, peršuna, nane, bibera, paprike, soli i još mnogo toga.

Vrlo ukusna, lagana, ali supa koje može zasititi, je pileća supa sa zaprškom, koja je pogodna za dane kada se borimo protiv nazeba i želimo nešto jako, ukusno i toplo. Priprema se od piletine, puno povrća, krompira, začina.

Kada želimo da se hranimo zdravije ili smanjimo kalorije, pogodna je hladna krem supa od karfiola.

Ova supa od karfiola može da bude predjelo i početak obroka. Priprema se kuvanjem karfiola na pari, kako bi se sačuvalo što više njegovih korisnih svojstava. Zatim ga stavite u nutribulet dodavanjem belog luka, mirođije, kiselog mleka i soli. Umutite sve i imate gotovu krem supu.

Zelena supa

Tokom proleća pripremamo prolećnu supu prema godišnjem dobu. Ovo može biti čorba od zelja, kopriva, kiseljaka, spanaća. Ova vrsta supa donosi mnogo prolećnog raspoloženja, a veoma je bogata vitaminima.

Supe i čorbe se kuvaju kao osnovna hrana za vreme bolesti, jer sadrže vitamine i hranljive sastojke koji vraćaju ravnotežu u telo, pa svako bira ukusnu supu ili laganu čorbu prema svojim potrebama. I u zavisnosti od toga da li više volite mesnu supu ili vegetarijansku kuhinju. Šta god više volite, sve dok je jelo domaće i napravljeno s ljubavlju, svideće se svima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest