bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od magarećeg trna - kod čega pomaže

Čaj od magarećeg trna - kod čega pomaže

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
Čaj od magarećeg trna - kod čega pomaže

Skoro je svako sreo u suvim travnatim mestima pored puta ili na zapuštenom terenu jednu biljku koja liči na korov, čiji je svet korpica u obliku polusfere purpurne boje. To je magareći trn.

Ova boljka, koja je često korov među kultivisanim biljkama je u stvari pravo blago iz prirodne apoteke. Njegove koristi za zdravlje su neosporne i mnogobrojne. To je zbog njegovog izuzetno bogatog hemijskog sastava i kao lek se koriste svi delovi biljne.

Inulin je glavni sastojak cvetova, a saponini, gorki lakton, arkciopikrin, tanini, kumarin, vitamin C i tragovi alkaloida se nalaze u listovima.

Aktivni sastojci - inulin i saponin povećavaju tonus glatke muskulature, uzbuđuju centralni nevrni sistem. Predoziranje može da ima depresivan efekt, zato striktno pazite recepte.

Ulje od magarećeg trna

Naša narodna medicona koristi mogućnosti magarećeg trna kao tonik za organizam i koristi se najviše kao biljni čaj. Biljka takođe poboljšava rad srca, povećava aretijski pritosak. Ima antiseptičko dejstvo i ta činjenica takođe nalazi primenu u receptima.

Čaj od magarećeg trna pomaže, zato što ima okrepljujuće i tonizirajuće dejstvo. Preporučije se kao diuretik, i može da se koristi kao profilaksa kod problema sa gastrointestinalnim traktom.

Duko uzimanje lekova pokazuje negativan uticaj na organizam, zbog toga se posle lečenja preporučuje da čaj od magarećeg trna učestvuje u pročišavanju dela.

U narodnoj medicini postoje mnogi recepti za čajeve od magarećeg trna koji su odgovarajući kod napada astme, nervoze srca, bolesti bubrega i cistitisa.

Magareći trn

Najpoznatija je primena magarećeg trna kod lečenja problema sa prostatom. Zato se čaj od ove biljke prvo preporučuje kod takvih problema, kao i profilaktičko sredstvo.

Da bi se pripremio korisni čaj od magarećeg trna, koriste se suvi cvetovi biljke. Dve supene kašike se kuvaju 10 minuta u 600 ml vode. Dobijeni odvarak se procedi i začini, nakon toga se uzima u malim dozama tokom celog dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest