Poslednja istraživanja korisnih sastojaka nara pokazuju da redovno konzumiranje soka od "božanskog voća" može pomći u brobi protiv promena u telu koje nastupaju sa godinama. Često te promene vode do deformisanja dela ili drugim rečima gomilanje prekomerne količine masnoće.
Poslednja istraživanja sa univerziteta u Edinburgu su ustanovili su da je sok od nara koristan. Jedna čaša dnevno pomaže smanjenju niva masnih kiselina u krvi, poznati kao eestificirane ili slobodne masne kiseline (FFA).
Naime, slobodne masne kiseline su glavni krivac za gomilanje masti u oblasti stomaka i oko unutrašnjih orahan. To je na medicinskom jeziku poznato kao visceralno gojenje.
Na ovaj način, osim koristi za srce, povećava se seksualna aktivnost kod ljudi i smanjuje se rizik onkoliških bolesti, sok od nara ima još jednu prednost, a to je da uništava masnoće na telu.
U ekperimentima, specijalisti su uzeli 24 mušakrca i žene da učestvuju. Svakodnevno su uzimali po 500 ml soka od nara u trajanju od mesec dana.
Nakon što se eksperiment završio, navedeni su koristi koje ovo voće daje ljudskom organizmu. Više od 50 % dobrovoljaca smanjuje količinu masnog tkiva u oblasti stomaka i bedara.
Kao dodatak, kod skoro 90 % ljudi je bio niži krvni pritisak, što znači da je smanjen rizik od infarkta, moždanog udara, srčanih problema i bolesti bubrega.
Gorak ukus nara odaje da ima bogat sadržaj tanina, a sladak ukus voće je zbog visokog sadržaja (do 20 %) monozaharida - fruktoze, glukoze i saharoze.
Sok od nara daje visoke doze kalijuma (do 378 mg), gvožđe, magnezijum, fosfor, kalcijum, natrijum, bakar itd. Ne nedostaju ni vitamini kao što su C, B6, B12 i E u naru su veoma veliki.
Komentari