bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto da jedemo više pikantnih jela

Zašto da jedemo više pikantnih jela

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3153
Zašto da jedemo više pikantnih jela

U ishrani postoji mnogo mitova i što je jedna hrana nestandardnija, to su predstave o njoj kontradiktornije. Kada je reč o nestandardnim kvalitetima ukusa, pikantna hrana drži prvo mesto.

Mišljenja o njima variraju gotovo do krajnosti - jedni ih odbacuju, istučući opasne posledice prilikom njihove konzumacije kod nekih zdravstvenih stanja, drugi ih smatraju korisnima za rad sistema organa za varenje, kao i druge koristi za telo.

Ostavićemo raspravu da li su štetni ili ne i usredsredićemo se samo na koristi pikantne hrane. Šta ona daje našem delu, koje njegove potrebe zadovoljava?

Koliko god da je čudno, pikantna hrana produžava život. Ustanovljeno je da redovna konzumacija pikantne hrane u periodu od 7 godina dovodi do produžavanja života za 14 procenata. Rizik od smrti se smanjuje za 10 posto ukoliko pikantna hrana ulazi u meni dva puta nedeljno.

Ishrana sa ljutom hranom, koja obiluje oštrim začinima jača metabolizam kroz sastojak kapsaicin pomaže da se sagori više masnoća i tako se neosetno tope određeni suvišni kilogrami.

Đumbir je pikantna namirnica

Osnovni sastojak - kapsaicin ima i drugu neočekivanu prednost za neke ljude koji imaju nizak prag bola. On se usmerava ka supstanci u mozgu koja je odgovorna za osećaj bola i dovodi je u zabludu da ignoriše osećaj bola.

Ljuti začini u hrani su bogati antioksidansima. Oni ulaze i u telo i pomažu organizmu u borbi sa virusnim infekcijama. Pikantna hrana pomaže imunom sistemu da se brže izbori sa infekcijom, ukoliko su nas virus gripa ili prehlada uspešno napali.

Pikantna hrana smanjuje želju za slatkim, a smanjivanje šećera je dobro za naše zdravlje.

Pikantna kuhinja ima jača protivupalna svojstva. U zemljama u kojima se masnovno konzumira takva vrsta hrane, ređe se primećuju autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa, zahvaljujući protivmikrobnim i antiupalnim delovanjima pikantne hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest