Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Učinite kuvanje zdravijim pomoću ovih mudrih saveta

Učinite kuvanje zdravijim pomoću ovih mudrih saveta

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Učinite kuvanje zdravijim pomoću ovih mudrih saveta

Tema o našoj zdravoj ishrani već nam je bolno poznata, zato što o njoj ne prestaje da se govori, ali je ipak jedna od naših omiljenih. I kultura pravilne ishrane je zaista važna, zato što treba da budemo dobro informisani čime je dobro da se hranimo i koja hrana je štetna.

Međutim, retko se govori da postoje i metode kojima možemo, nakon što smo izabrali zdrave proizvode, i da ih skuvamo na zdarv način. Zato što na kraju krajeva koliko god da je na primer brokoli zdrav, on prestaje da bude takav ako se servira pohovan i kada pliva u masnoći, zar ne?

Eto zašto smo izabrali nekoliko saveta za zdravije kuvanje, kojim ćete postići zdarviju kulinarsku obradu vaših jela. Zato što dolazi trenutak kada ćete morati da date odmor svom želucu od visokokalorične hrane i jela!

Na prvom mestu, važno je da spomenemo da su najzdraviji načini za kuvanje putem podvrgavanja proizvoda termičkoj obradi, kroz kuvanje, kuvanje na pari, u rerni, dinstanje ili na roštilju.

Sa poslednjima takođe ne treba da se preteruje, zato što sve više tvrdnji navodi da pri nepravilnom pečenju proizvoda na roštilju oni čak mogu da budu kancerogeni.

Zdrava ishrana

Povodom nabrojavanja najzdravijih naćina za kuvanje, dodaćemo da nikako ne može da bude loše da raspolažete dodatnim kućnim uređajima za zdravo kuvanje poput air friera, na primer. Naravno, ukoliko možete da je priuštite.

Postoji ne mali broji ukusnih recepata koji iziskuju prženje ili pohovanje. Tako je, teško možete da izbegnete ovu činjenicu. U sličnim slučajevima međutim koristite veoma malo mosanoće i nakon prženja/pohovanja proizvode osatvite barem na nekoliko minuta na papirnom ubrusu kako bi mogla da se ocedi njihova masnoća.

Ni u kom slučaju nemojte koristiti ponovo masnoću u kojoj ste pržili ili pohovali. Bolje je da je bacite u kantu za speće, nego svoje zdravlje, zar ne?

Preterano dugačka termička obrada povrća bukvalno cedi vitamine iz njih. Kada ostavimo sa strane korenasto povrće, kao i krompire, ali gotovo za sve ostalo je potrebno ne više od 10 miunuta da prokuvaju ili da se dinstaju.

Naučite se da koristite najmanje moguće soli za začinjavanje svojih jela, kao i da je dodate samo za vreme njihovog pripremanja. Kada dodajete so na već ohlađenu hranu, vaš organizam će primiti preterano mnogo natrijuma koji je u velikim dozama kategoričpno štetan.

Pogledajte finese prilikom kuvanja u air frieru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest