Hrana je životno neophodna za održavanje života svakog organizma, ali ne sme da se zaboravi da ona može da bude i otrov. Pravilan izbor hranljivih namirnica, njihova zdrava priprema i veština kombinovanja su garancija za dobro zdravlje.
Povećava se broj ljudi, koji podržavaju korisnost ishrane. Iako još veliki deo njih ostaje u ubeđenju da to nije lako postići i da izlazi prilično skupo.
Istina je da sa samo nekoliko jednostavnih trikova hrana može da bude ukusna i zdrava, i nije potrebno da se menja individualna tehnika kuvanja.
Zdravo kuvanje nije teško podvlače specijalisti u ovoj oblasti. Oni preporučuju da se u početku započne sa lakim promenama u načinu pripreme hrane i da se postepeno uključuju različitije i korisnije namirnice i začini.
Počnite sa korišćenjem manje količine masnoća. Probajte da više kuvate s vodom ili bujonom umesto s masnoćom. Ako želite da vaše šnicle imaju braonkastu koricu, zapržite ga prvo s malo spreja za kuvanjem nakon čega možete da dodate malo vode ili ponovo bujon, koji će ga sačuvati sočnim i ukusnim.
Mnogo specijalista ne zaboravlja da preporuči da se izbegne konzumacija previše crvenog mesa. Probajte da ga zamenite s ćuretinom. Manje je kalorično, zdravije je, ali i izuzetno ukusno.
Gomila istraživanja i komentara govore o riziku konzumacije prerađevina. One su, osim što se spremaju sa više masti, šećera, natrijuma i gomile konzervansa, izuzetno nezdrave i opasne za zdravlje.
U vašim receptima koritite više povrća, a za dezert radije uzmite voće.
Nastojte da nađete ono sezonsko koje vam neće opteretiti budžet.
Ne plašite se da eksperimentišete, već se sladite kuvanjem i novim receptima koji vam daju mogućnost za zdraviji meni svaki dan.
Komentari