bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarska upotreba šafrana

Kulinarska upotreba šafrana

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Šafran

U davna vremena šafran je bio najpoznatija i upotrebljavana biljka. Pored lečenja, bio je i deo magičnih eliksira. Šafran je danas najskuplja biljka na svetu, nezamenljiva u pripremi mnogih jela.

Kao začin koriste se tamni, narandžasti ili crveni tučkovi, kojih ima samo po 3 u jednom cvetu. U suvom obliku daje netipičnu aromu i blago gorak ukus.

Kod nas šafran nije baš popularan začin. Ovo je uglavnom zbog neophodnih uslova za uzgoj. Otporan je na suve i tople vetrove, kao i na hladne zime. Najveći proizvođač šafrana je Iran. U Evropi raste uglavnom u Grčkoj i Španiji. Ime mu potiče iz latinskog - safranum, u prevodu žuto.

Šafran ima relativno gorak ukus i specifičan miris koji podseća na jodoform ili seno. Ove karakteristike se javljaju zbog njegovog sastava. Sadrži preko 150 esencijalnih i aromatičnih jedinjenja. Isparljivih ulja i voska ne nedostaje - pravi spektakl blagodati.

U kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji.

Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila. Zbog toga se često dodaje slatkišima i žestokim alkoholnim pićima.

Pirinač sa šafranom

Jedno od glavnih pravila upotrebe šafrana je njegova ekonomična upotreba. Njegova jaka aroma zahteva minimalne količine u dodavanju jelima. Neizostavni je začin svim vrstama ribe i morskih plodova.

Od mesa, najbolje se slaže sa piletinom. Takođe se dodaje pirinču i kus-kusu, kao i supi od paradajza. Takođe je deo različitih proizvoda od testenine, a dodaje se tokom mešenja.

Kada se šafran dodaje određenom jelu, to se radi na samom kraju kuvanja. Začin se čuva u dobro zatvorenim kutijama, na tamnom i suvom mestu.

Šafran ima visoku cenu. Ova cena je visoka zbog visokih troškova uzgoja i prerade. Stoga su od davnina postojali pokušaji falsifikovanja, protiv kojih su postojali strogi zakoni.

Međutim, i danas prevaranti umesto pravog šafrana nude latice nevena, mešavine sa kurkumom i druge sastojke umesto šafrana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest