bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Kako da pravilno očistite zeleno lisnato povrće pre konzumacije?

Kako da pravilno očistite zeleno lisnato povrće pre konzumacije?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Kako da pravilno očistimo zeleno lisnato povrće pre konzumiranja?

Iako se većina zelenog lisnatog povrća može naći tokom cele godine u većim prodavnicama ili na pijacama, svakako je najbolje navaliti na njegovu konzumaciju u proleće.

Razlog za ovu izjavu nije samo što je tada „njegova“ sezona i ono je tada najsvežije, već i činjenica da u proleće našem telu nedostaje gvožđa, kojeg u njemu ima u izobilju.

Koliko god korisno bilo zeleno lisnato povrće, mora se dobro očistiti i oprati pre konzumiranja. Nedavno istraživanje salate, spanaća, kiseljaka i drugog lisnatog zelenila otkrilo je da su nitrati pronađeni u preko 15% uzoraka, a Escherichia coli u preko 60%, pri čemu je upravo Ešerihija koli posebno opasna za malu decu, trudnice i ljude sa osetljivim stomakom.

Ova studija se ne tiče organske proizvodnje, ali dobro je imati na umu da je često postoje odstupanja od normi. U stvari, tvrditi da postoji proizvod koji je 100% organski i zdrav gotovo je nemoguće.

Čišćenje zelenog lisnatog povrća

Srećom, dobrim čišćenjem i pranjem zelenih listova radikalno smanjujemo količinu toksina koji se u njima mogu nalaziti.

Pogledajte kako da očistite nitrate.

Evo šta je važno znati i da budete sigurni da možete uživati u svojoj omiljenoj zelenoj salati.

Pre nego što krenete da perete lišće, potrebno je da uklonite spoljne listove, jer oni sadrže najviše toksina. To se posebno odnosi na zelenu salatu i prolećne salate, koje nisu u kategoriji organskih proizvoda.

Optimalno čišćenje zelenog lisnatog povrća zahteva potapanje na oko 15-20 minuta u vodi kojoj je dodata neka kiselina poput sirćeta ili soka od limuna, jer u velikoj meri ubija bakterije u njima. Bar se tako tvrdilo donedavno.

Ispostavlja se da je za potapanje zelenog lisnatog povrća najbolje koristiti vodu u kojoj je rastvoreno malo sode bikarbone za potapanje zelenila. Preporučena količina takvog rastvora je 1 kašičica sode na 1 litar vode.

Međutim, u bilo kom rastvoru da ste potopili zeleno lišće, obavezno ga kasnije operite svežom vodom.

Veoma često zbog nedostatka vremena ne „stignemo“ do potapanja zelenih listova. U takvom slučaju obavezno je svaki list temeljno oprati pod mlazom vode, ukloniti sa njega višak vlage kuhinjskim papirom ili centrifugom za povrće i tek onda preći na pripremu salate ili druge vrste jela.

U slučaju da još uvek nemate centrifugu za povrće, iskreno vam savetujemo da je nabavite. Uz ovaj uređaj, potapanje i čišćenje postaju lakši i prijatni. Takav uređaj košta oko 5 eura, što ga čini sjajnom investicijom za vaše domaćinstvo.

Soda za čišćenje zelenog lisnatog povrća

On ne samo da štedi vreme i napor tokom čišćenja zelenog lisnatog povrća, već ovu aktivnost obavlja vrlo kvalitetno. Mnogo bolje nego da pojedinačno lišće perete ručno i uklanjate ostatke vlage sa njih, pretvarajući ih u gotov proizvod.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest