bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Najčešće alergije na hranu kod dece

Najčešće alergije na hranu kod dece

Hristiliana VasilevaHristiliana Vasileva
Šef kuhinje
309157
dete sa alergijom na hranu

U današnje vreme alergije na hranu postaju sve češće kod dece. Prema stručnjacima i statistikama, 1 od 13 dece ima alergiju na hranu. Alergija je zaštitna reakcija tela.

Sa alergijama na hranu, telo smatra određenu hranu kao opasnu po njega. Kao rezultat, imuni sistem proizvodi antitela. Ova antitela moraju se boriti protiv alergena.

Deca najčešće razvijaju alergiju na hranu do 3. godine. Ove alergije obično se iskažu do sedme godine.

Upravo zbog ovih alergija na hranu pridaje se velika pažnja kada se bebi ili mališanu nudi nova hrana. Stručnjaci preporučuju da se alergen, kada se daje prvi put, na eventualnu reakciju sačeka tri dana pre uvođenja novog alergena. Tokom ovog vremena primećuje se reakcija na njega.

Većina alergenih namirnica nije ista u svim zemljama. Na primer, u Japanu prevladava alergija na pirinač, dok je u skandinavskim zemljama to alergija na ribu.

Deca mogu biti alergična na bilo koju hranu, ali najčešće alergije su na sledeću hranu:

- mleko;

- jaja;

- kikiriki;

- soja;

- pšenica;

- Orašasti plodovi (orasi poput indijskih oraščića, badema, pistaćija itd.)

- riba;

- plodovi mora.

Alergija na kravlje mleko je najčešća kod odojčadi pre uvođenja čvrste hrane. Generalno, deca su osetljivija na alergene životinjskog porekla (kravlje mleko, jaja, ribu), ali ove alergije na hranu mogu nestati u odraslom dobu. Alergije koje traju ceo život su alergije na kikiriki, orašaste plodove, ribu, morske plodove i seme susama.

alergija na mleko se često sreće kod dece

Alergije na orašaste plodove, kikiriki, ribu i morske plodove često su praćene i anafilaktičkim reakcijama.

Jaja - u ranom detinjstvu su najčešći alergen. Ova alergija takođe raste sa godinama. Jaja su osnovni sastojak mnogih namirnica. Ako vaše dete ima alergiju na jaja ili sumnjate na to, treba da pazite šta mu nudite da jede. U mnogim namirnicama za bebe jaja ostaju skrivena, a roditelji nisu svesni njihovog sadržaja.

Proteini kravljeg mleka - 2-3% dece je alergično na proteine kravljeg mleka. A ova alergija obično raste sa godinama.

Riba - Alergija na ribu je česta u detinjstvu. Za razliku od alergija na jaja i proteine kravljeg mleka, ova alergija ne raste.

Kikiriki - sve češća alergija na hranu kod dece. Alergija na kikiriki ne nestaje s godinama i traje ceo život.

Soja - Bebe i deca koja su alergična na proteine kravljeg maslaca često su alergična i na soju.

Orasi - takođe mogu izazvati alergije na hranu. A alergija na orahe sa godinama ne nestaje.

Pšenica - alergijska reakcija na pšenicu jedna je od najtežih i najopasnijih. U ovoj alergijskoj reakciji postoji čak i opasnost po život.

Prema nedavnim studijama u ranom detinjstvu, telo se može „obučiti“ da ne reaguje na alergen. To se postiže čestom konzumacijom alergena. Na taj način, kada dete poraste, neće biti alergije na ovaj alergen.

Neki ljudi koji znaju da su alergični na određenu hranu radije se uzdržavaju od konzumiranja proizvoda iz iste porodice. Postoje alergije na hranu na supstance koje su hemijski slične. Osoba alergična na kravlje mleko je verovatno alergična na kozje mleko zbog sličnosti njihovih proteina.

Međutim, najbolje je da se pre nego što donesete bilo kakvu odluku konsultujete sa lekarom, jer ne uzimanje određenih namirnica može stvoriti određene nedostatke. Testovi na koži otkrivaju unakrsne alergije.

Koji su simptomi alergije na hranu kod dece?

Priroda i intenzitet simptoma alergije na hranu kod dece variraju od osobe do osobe. Pre nego što postavite bilo kakvu dijagnozu, vaša uloga roditelja uključuje pažljivo posmatranje svega što se u detetovim reakcijama čini „nenormalnim“. Simptomi se u većini slučajeva pojavljuju na koži kao crvenilo, ali ponekad imaju i druge oblike:

- simptomi na koži: svrab, osip, crvenilo, otok usana, lica i udova;

- respiratorni simptomi: škripanje kod disanja, otok grla, otežano disanje, gušenje;

- digestivni simptomi: grčevi u stomaku, dijareja, kolike, mučnina i povraćanje;

- Kardiovaskularni simptomi: bledilo, slab puls, vrtoglavica, gubitak svesti.

U slučaju anafilaktičke reakcije, simptomi bi trebali biti vrlo izraženi. Obično je pogođeno više sistema (kožni, respiratorni, digestivni, kardiovaskularni) i dolazi do smanjenja krvnog pritiska. To može dovesti do gubitka svesti kod deteta. Ako je zahvaćeno nekoliko područja tela, reakcija može biti ozbiljna ili čak opasna po život.

povišena temperatura može da bude znak alergije kod dece

Kako se dijagnostifikuje alergija na hranu kod deteta?

Pedijatar će razgovarati o ličnoj i porodičnoj istoriji: dobićete pitanja o pojavi simptoma, sadržaju detetovih obroka i grickalica i još mnogo toga.

Ako je potrebno, uputiće vas na alergologa posle kožnog testa ili serološkog testa - on meri količinu antitela (IgE) specifičnu za određeni prehrambeni proizvod u uzorku krvi.

Kako se leče alergije na hranu kod dece?

Ne postoji lek za alergije na hranu, ili barem ne potpuni lek. Najbolji način za sprečavanje alergijskih reakcija je izbegavanje krivaca za alergiju. Roditeljima alergične dece savetuje se da se obrate lekaru kako bi im pomogao da usvoje uravnoteženu ishranu za svoje dete. Ovo je važno kako se prehrambeni nedostaci ne bi razvili zbog eliminisanja određene vrste hrane i kako bi se izbegao rizik od poremećaja u ishrani.

U slučaju manjih reakcija, antihistaminici mogu pomoći u smanjenju simptoma. Ovi lekovi se mogu uzimati nakon izlaganja hrani koja izaziva alergije radi ublažavanja crvenila i smirivanja svraba ili koprivnjače. Međutim, antihistaminici ne mogu izlečiti ozbiljnu alergijsku reakciju. Umesto toga, kortikosteroidi se koriste za jače oticanje i svrab.

Zaštita deteta od alergijske reakcije

Alergije na hranu kod dece veliki su izazov za mnogu decu i kao roditelj vi ste njihov glavni zaštitnik.

Normalno je brinuti se o alergijama na hranu kod vašeg deteta, ali postoje koraci koje možete preduzeti da biste im pomogli:

Uvek pročitajte etiketu prehrambenog proizvoda kako biste bili sigurni da ne sadrži sastojak na koji je vaše dete alergično. Čak i ako osećate da znate od kojih sastojaka je hrana sastavljena, etiketu treba proveriti. Na etiketama hrane mora biti jasno naznačeno da li sadrže uobičajene alergene u hrani.

U restoranima odmah recite konobaru o alergiji na hranu od koje pati vaše dete. On ili ona treba da zna kako se svako jelo priprema i koji se sastojci koriste. Zatražite informacije o jelima i sastojcima pre naručivanja. Ako konobar ne zna kako da odgovori na vaša pitanja, zamolite da razgovarate sa menadžerom ili kuvarom.

Pre nego što dođe vreme za školu, trebate naučiti dete da može da kaže NE kada mu se ponudi hrana. Deca moraju da shvate da mogu da jedu samo onu hranu koja je za njih bezbedna. Pokažite im da uvek postoji alternativa, promena ili zamena zabranjene hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest