bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Alergija na mleko - simptomi i saveti

Alergija na mleko - simptomi i saveti

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2963
alergija na mleko

Ako treba da definišemo ovu vrstu alergije, onda se alergija na mleko izražava u abnormalnom imunološkom odgovorom na mleko i mlečne proizvode. Smatra se jednom od najčešćih alergija kod dece. Alergija se ne odnosi samo na kravlje mleko, već se može javiti i na ovčije, kozje, bivolje i mleko drugih sisara.

Alergija na mleko je stanje u kojem imuni sistem pogrešno prepoznaje neke od proteina u hrani kao štetne. Telo pokreće niz zaštitnih mera, oslobađajući histamin, koji izaziva upalu. Čak i mala količina mleka izaziva alergijsku reakciju.

Reakcija se javlja brzo nakon konzumiranja mleka. Simptomi se kreću od veoma blagih do značajnih. Oni se manifestuju kao otežano disanje, povraćanje, pojava koprivnjače, problemi sa varenjem, oticanje usana, jezika ili grla, kratak dah ili kašalj. Takođe može izazvati anafilaksiju, što je stanje opasno po život.

Prava alergija na mleko se razlikuje od netolerancije na ovaj životinjski proizvod. Intolerancija na laktozu ima drugačiji tretman. Obično su simptomi tamo povezani sa digestivnim traktom - nadimanje, gasovi, dijareja.

Deca koja su alergična na mleko takođe razvijaju druge alergije na hranu - na jaja, soju, kikiriki, pa čak i govedinu.

Na koje alergene treba paziti?

Ne postoji siguran način da se spreči alergija na hranu. Reakcija se može sprečiti ako se ova hrana izbegava. Ovo se odnosi na mleko i mlečne proizvode.

simptomi alergije na mleko

Etikete proizvoda treba pažljivo pročitati i proveriti da li sadrže mleko ili mlečne proizvode, kao i upozorenje na ovu alergiju u nepoznatijim sredinama – restoranima, javnim mestima sa kuhinjom i sličnim prilikama.

Ishranu lišenu mleka treba ponovo prilagoditi sa lekarom ili nutricionistom kako organizam ne bi patio od lišavanja mlečnih proizvoda. To znači da se mogu uključiti suplementi koji sadrže kalcijum, jer će koštani sistem biti ozbiljno pogođen zbog nedostatka kalcijuma, koji dobijamo uglavnom iz mlečnih proizvoda.

Vitamin D i riboflavin se takođe moraju nabaviti iz drugih izvora zbog nedostatka mlečnih proizvoda.

Ako imate alergiju na mleko, pogledajte neke ideje za:

- kolač bez mleka;

- palačinke bez mleka;

- deserti bez mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest