Svi smo čuli za superhranu koja može da napuni naš organizam snagom i energijom, ali i mnoštvom korisnih svojstava. Ako i vi želite da dobijete ovu šok-dozu koristi za vaše telo, onda je odgovor za vas kvercetin.
On je sadržan kako u borovnicama, tako i u svima omiljenoj crnoj čokoladi, zelenom čaju i mnogim drugim namirnicama. Ovo je zapravo antioksidansno jedinjenje koje ima mnoštvo dokazanih koristi - antivirusne, protivupalne i antiumorsko.
Koristi kvercetina
I tako - u realnosti kvercetin je vrsta flavonoida tako što je sadržan ne samo u nabrojanoj hrani, nego i generalno u dosta biljne hrane - na primer šparglama, lisnatom povrću, kaparu, citrusima, ali takođe i u kakaou, crnom čaju i crvenom vinu.
On je vrsta "biljnog pigmenta" tako što se zbog toga uglavnom sreće u obojenom voću i povrću. Nije manje važna uloga kvercetina u borbi protiv starenja, s obzirom na to da su u njemu sadržani antioksidnasi koji su tako važni za naše telo.
Sve koristi kvercetina
U sve ove koristi možemo da dodamo i sledeće:
1. Pomaže u smanjivanju upala, s obzirom na to da je samo kvercetin bogat flavonoidima koji se još nazivaju i bioflavonoidi. Takođe, ovo jedinjenje ima mnogo dobra protivupalna svojstva tako što na taj način ne samo da smanjuje snagu upale, nego se i šiti mesto od dodatnog oštećenja;
2. Minimalizuje rizik od pojave tumora, tako što je takođe u nedavnom istraživanju ustanovljeno da kvercetin u kombinaciji sa drugim korisnim antioksidansima značajno pomaže u zaustavljanju procesa koji su povezani sa takozvanom proliferacijom ćelija i mutacijom kod već dijagnostikovanog raka. Takođe, ovo jedinjenje smanjuje neprijatne posledice hemoterapije i terapije zračenjem kod pacijenata obolelih od raka;
3. Kvercetin pozitivno utiče na zdravlje kože tako što istovremeno suzbija sekreciju histamina i proinflamatornih markera. Na taj način se postiže ne samo antiinfalmatorni efekat kože, nego se i ona štiti i od mogućih alergijskih reakcija;
4. Pozitivno utiče na rad srca, naime kvercetin smanjuje oksidativni stres, ali i zajedno sa tim i upalu. Ovo jedinjenje pomaže u minimalizovanju nagomilanih plaka u arterijama, ali takođe deluje i kao regulator krvnog pritiska i LDL (loš holesterol). Zbog svega ovoga kvercetin je posebno koristan za ljude koji su predisponirani ili već pate od kardiovaskularnih oboljenja;
5. Veoma dobro utiče na sindrom bola tako što na primer ovo naročito važi za inflamatorni bol kod artirtisa, a takođe pomaže u minimalizovanju neprijatnih simptoma kod infekcija disajnih puteva i prostate;
6. Značajno poboljšava izdržljivost i energiju, s obzirom na to da je u stvari ovo jedinjenje kvercetin polifenolni antioksidans koji sa svoje strane pozitivno utiče na našu fizičku snagu i sposobnost za rad. Ovo je zbog činjenice što on pomaže u poboljšavanju zdravlja krvnih sudova koji zapravo prenose kiseonika i hranljive materije u naš organizam;
7. Ne smemo zaboraviti da napomenemo i to da kvercetin pozitivno utiče na imunološki sistem, tako što tako povećava otpornost našeg tela na različita oboljenja;
8. Uspešno pomaže u borbi sa alergijama, s obzirom na to da deluje kao antihistamin, tako što tako značajno smanjuje efekat različitih sezonskih alergija i alergija na hranu, tako što se u to ubraja astma i različite kožne reakcije;
9. Štiti naš organizam od različitih neuroloških poremećaja tako što danas postoje dokazi za to da kvercetin ima i dosta jaka neurološka svojstva. Na taj način on štiti naš mozak od jakog stresa, kao i od upala. Ovo sa druge strane pomaže da se minimalizuje rizik od različitih bolesti kao što su demencija i Alchajmer.
Danas je ustanovljeno da kod uobičajene ishrane ljudi mogu da obezbede otprilike 40-50 mg kvercetina dnevno, ali ako se pak hranite veoma zdravo, onda ta cifra može da dostigne čak do 500 mg na dan.
Međutim, ako želite da ublažite stanje kod konkretnog zdarvstvenog problema, onda treba da uzimate ovo jedinjenje u obliku dodatka ishrani, naime do 1000 mg dnevno.
A da biste nabavili više kvercetina, probajte naš recept za domaću crnu čokoladu ili pak izaberite neki od naših omiljenih deserata sa borovnicama.
Komentari