Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Meso od soje - šta treba da znamo

Meso od soje - šta treba da znamo

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
111933
Meso od soje - šta treba da znamo
Fotografija: Iliana Parvanova

Odlična alternativa mesu je soja. Ovaj proizvod već dugo koriste vegetarijanci i ljudi koji vode zdrav životni stil.

Pre nego što u svoj meni uključite meso od soje, ili sojine odreske, morate da saznate više o njemu - koristi, štetne osobine i najvažnije - kontraindikacije.

Meso od soje (sojini komadići) su nezamenljiv proizvod u ishrani vegetarijanaca. Takvim ljudima ono bukvalno može zameniti životinjski protein.

Koristi od konzumacije sojinih komadića (mesa od soje)

- Blagotvorno dejstvo na crevnu mikrofloru;

- Regulacija centralnog nervnog sistema;

- Prevencija bolesti srca i krvnih sudova;

- Oporavak moždanih ćelija;

- Pozitivan efekat na sposobnost koncentracije i pamćenja;

- Postepeno uklanjanje teških metala i radionuklida iz tela. Zbog ove osobine sojinih komadića, njihova upotreba je izjednačena sa postupkom dijalize (prečišćavanje krvi);

Meso od soje je važna hrana za vegetarijance

- Prevencija osteoporoze;

- Jačanje imuniteta;

- Prevencija ranih znakova starenja;

- Inhibicija razvoja ćelija karcinoma;

- Regulacija menstrualnog ciklusa kod žena;

- Ublažavanje simptome menopauze.

Vredi napomenuti da sojino meso tokom kuvanja povećava zapreminu za dva, a ponekad i tri puta. Zbog toga ne biste trebali stavljati previše suvog proizvoda za kuvanje.

Ako se odlučite da redovno jedete meso od soje, obavezno pratite njegovu količinu u ishrani. Ženama se preporučuje da konzumiraju 100 g proizvoda tri puta nedeljno. Kod muškaraca je norma drugačija: najviše 100 g jednom u sedam dana, jer je konzumacija soje povezana sa lučenjem ženskih hormona.

Takođe je vredno zapamtiti da treba jesti jela od sojinog mesa najmanje 4 sata pre spavanja.

Ne preporučuje se davanje sojinog mesa deci, jer proizvod sadrži izoflavone, koji negativno utiču na hormonski bilans rastućeg organizma. Ovo se posebno odnosi na devojke.

Pored toga, zbog visoke koncentracije izoflavona, koji snažno utiču na hormonsku produkciju, soju ne smeju da konzumiraju porodilje.

Kuvanje sojinog mesa

Kao što smo već naveli, sojino meso je alternativa klasičnom životinjskom mesu. Zbog toga ga možete koristiti u većini recepata u koje stavljate meso. Na primer, vegetarijansku musaku možete pripremiti dodavanjem uobičajenih patlidžana, tikvica, paradajza, krompira i preliva pored proizvoda od soje.

Moguće je napraviti sos za špagete sa sojom. Dobićete svoje omiljene bolonjeze ili ekvivalent improvizovan mesom od soje.

Da li volite patlidžane punjene mlevenim mesom i tikvice sa mlevenim mesom? Pa, moramo vam reći da čak i u ovim receptima i dalje možete da računate na proizvod od soje. Isto važi i za pitu sa mlevenim mesom. Ili kupus sa mlevenim mesom.

Ali postoji jedna osobenost. Pre nego što počnete da kuvate sojino meso, morate pročitati nekoliko saveta. Obično na pakovanju proizvoda možete tačno pročitati kako se tačno obrađuje meso od soje pre stavljanja u rernu, na primer.

Meso od soje je jednostavno za upotrebu i jeftin izvor proteina. Sojino meso napravljeno je od sojinog brašna i može se ostaviti nezačinjeno ili da se začini karijem, biberom, alevom paprikom, kimom, belim lukom, crnim lukom i belim ili crvenim vinom kako bi oponašalo piletinu, kobasicu ili mlevenu govedinu. Suvo meso od soje možete kupiti u paketima. Možete ga naći na skoro svim većim pijacama ili u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane i vegetarijankse hrane.

Špagete sa mesom od soje

Evo primera načina obrade sojinog mesa:

1. korak

Stavite 3/4 šolje do 1 šolje pripremljenog bujona od povrća (ili vode sa kockom bujona) da proključa na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici.

2. korak

Vreli bujon od povrća prelijte preko 1 šolje sojinih ljuspica. Pokrijte posudu i ostavite sa strane nekoliko minuta da se soja dobro navlaži i nabubri.

3. korak

Začinite sojino meso po želji. Za roštilj koristite prethodno upakovanu mešavinu začina, mešavinu za piletinu, roštilj, beli luk i crni luk ili vaše omiljene začine.

4. korak

Dodajte soju u recepte, koristeći je u sosu za špagete, takosima, đuvečima ili drugim omiljenim jelima. Pogodna je za sve aromatične soseve.

5. korak

Sojino meso koristite kao normalno životinjsko meso. Ohladite i upotrebite u roku od nekoliko dana ili zamrznite za buduću potrošnju.

Šta još treba da znamo o proizvodima od soje?

Sve potencijalne koristi od soje dolaze sa važnim upozorenjem: da biste ih izvukli, morate odabrati minimalno obrađen oblik soje - razmotrite tempe, tofu, miso i edamame.

Ova hrana je celokupno pakovanje soje bez dodatka šećera, nezdravih masti, natrijuma ili konzervansa koje obično nalazite u jako prerađenoj hrani.

Viršle od soje, kao zamena onima od mesa, sojine štanglice, sojini jogurti ili proteinski prah obično sadrže samo izolate sojinih proteina, a ne hranljive sastojke iz cele soje. Kao i druga prerađena hrana, oni imaju manju gustinu hranljivih sastojaka.

Uklanjanje proteina iz drugih enzima i bakterija potrebnih za varenje utiče na nutritivni kvalitet, kaže dr Taz Bhatia, dr. medicine I autor knjige „Šta lekari jedu“.

Što se tiče toga koliko često treba jesti soju? Kao i kod svih namirnica, umerenost je pravi put. Generalno, tri do pet porcija minimalno prerađene sojine hrane potpuno je u redu, kaže Bhatia. Ako niste sigurni ili imate zdravstvenih problema (poput hipotiroidizma), pitajte svog doktora sledeći put kada razgovarate o svojoj ishrani.

U zavisnosti od toga šta jedete svakog dana, sojina hrana kao što su tofu, sojino mleko, miso, tempe i edamame mogu zvučati kao klasična zdrava hrana. Ali za vegetarijance, vegane i ostale koji se oslanjaju na ovu uobičajenu alternativu mesu, hrana bogata sojom stekla je kontroverznu reputaciju. Neka prethodno objavljena istraživanja mogu biti zastrašujuća sa tvrdnjama da povećana konzumacija soje može zbuniti vaše hormone, štitnu žlezdu i možda prouzrokovati rak. Savremena istraživanja opovrgavaju ove glasine i dodaju da je umerena konzumacija soje prilično korisna. Međutim, naučnici ne kriju da će se istraživanja soje nastaviti i u budućnosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest