Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da skuvamo sa enoki pečurkama

Šta da skuvamo sa enoki pečurkama

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
217
Šta da skuvamo sa enoki pečurkama

Čak i ako niste uzgajivači pečuraka po duši ili pak ne volite jesti jela sa pečurakama, sigurno znate kako izgledaju popularne pečurke kao što su šampinjoni, srnele, vilin prsten, vrganji ili pečurke bukovače.

Verovatno ste čuli za nestandardnije azijske šitake pečurke i maitake, kao i uitlakoče ili meksički tartuf. Međutim, prava novost za vas bi bile enoki pečurke, koje su od skoro dostupne na lokalnim tržištima.

Važno je da pre nego što počnete kuvati ovaj proizvod, znate šta je enoki pečurka, kako se čuva, konzumira i poslužuje, a na kraju ćemo dodati nekoliko konkretnih recepata.

Enoki je jedna od najpopularnijih pečuraka u japanskoj kuhinji i uopšte u azijskoj kuhinji. Odlikuje se tankim dugim drškama, koje završavaju minijaturnim kapicama. Boja ovih nežnih pečuraka koje rastu u grozdovima može da varira od bele i bledo žute do oker boje. Njihov ukus stručnjaci definišu kao delikatan i nenametljiv, što njihovu primenu čini prikladnom u nizu recepata.

Kada odlučite da pripremite jela sa enoki pečurkama, dobro bi bilo da znate da je najbolje da ih pripremite još istog dana kad ste ih nabavili ili najkasnije narednog dana ili dva. Dobro bi bilo da ih čuvate u frižideru (najduže jednu sedmicu) u najlonskoj ili papirnoj kesi sa ciljem da vlaga ne dopire do njih. Postoji i opcija da ih zamrznete, ali to će značajno pokvariti njihove kvalitete ukusa.

Pečurke enoki

Elegantne enoki pečurke pogodne su i za svakodnevnu konzumaciju i za službene prilike. Idealne su za supe i salate, ali takođe se mogu koristiti i kao dodatak paprikašu, kuvanom, dinstanom, zaprženom ili čak prženom.

Važno je da pre nego što pređete na upotrebu enoki pečuraka da ih dobro operete pod hladnom tekućom vodom, ali bez namakanja. Raširite ih na kuhinjskom papiru dok se potpuno ne osuše i tek onda pređite na upotrebu u vašem predviđenom jelu.

Evo i naših predloga za recepte sa upotrebom enoki pečuraka, ali zaista sa njima možete sigurno pustiti mašti na volju.

Enoki pečurke, uvijene u slaninu

Zbog činjenice da enoki pečurke imaju veoma duge stabljike, posebno su pogodne za uvijanje. Stabljike podelite u nekoliko snopova tako što ćete odseći donji deo. Zamotajte ih u slaninu bez dodavanja ikakavih začina. Kao i sve druge pečurke, one će upiti aromu slanine. Zapecite ih u rebrastom tiganju bez upotrebe ulja i poslužite sa kriškama limuna ili limete.

Enoki po kineskom receptu

Kineski recept sa enoki pečurkama

Isecite 1-2 paprike i pileći file na tanke trake i pržite u vok tiganju zajedno sa biberom, solju i malo susama i sirovim kikirikijem. Dodajte u već zlatnu boju pileće meso i kupus bok čoj naseckan na trakice, i na kraju seckani enoki, kojem dodajete soja sos po ukusu. Odvojeno kuvajte kineske nudle prema uputstvima proizvođača i dodajte ih u sve ostale proizvode u voku. Nakon 2-3 minuta, jelo je spremno za serviranje.

Enoki pečurke sa govedinom

Enoki po kineskom receptu

Govedina se seče na male komadiće i marinira u pirinčanom sirćetu 2-3 sata. U početku se zapržava na biljnom ulju, dodaje se so i biber i ostavlja na laganoj vatri dok potpuno ne omekša.

Meso se vadi iz voka i dodaju se maline i enoki pečurke u istu posudu zajedno sa malo više sirćeta i masti. Kada se zaprže, meso se vraća u posudu, pušta se da se jelo krčka, nakon čega je spremno za serviranje. Naravno, zajedno sa posudicama upravo skuvanog jasmin pirinča i povrća po izboru.

U zaključku ćemo dodati da bez obzira na to u koje recepte ste odlučili da koristite Enoki pečurke, uz njih najbolje ide svetlo belo vino (kao što je Sovinjon Blan ili Rizling) ili, u krajnjoj nuždi, svetlo crno vino, kao što su Kjanti ili Božule. Živeli i prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest