Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?
Защо да поставяте листа от череши и касис в домашни туршии?
bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?

Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215609
Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?

Jesen je vreme za domaće spremanje, usoljavanje i konzervisanje turšija i zimnice. Uz dobro poznate komponente kiselih krastavčića i marinada koje uključuju biber, piment, karanfilić i mirođiju, ima i drugih koji mogu osoljavanju da dodaju specijalan ukus i da poboljšaju njegov kvalitet - aromatični listovi.

Za zimnicu su najpopularniji listovi crne ribizle i višnje. Mnogi ih dodaju prilikom konzerviranja paradajza ili krastavaca.

Listovi višnje

Zbog visokog sadržaja tanina, list višnje je u stanju da proizvodu da čvrstinu, snagu i blagu aromu. Obično se preporučuje da se dodaju od tri do deset listova u teglu od 3 litre. Aromatično slatko od crne ribizle takođe se kuva sa listom od višnje.

Listovi trešnje i crne ribizle
Fotografija: Nevena Blajeva Ivanova

List crne ribizle

Sadrži eterična ulja, fitoncide i neke tanine koji poboljšavaju ukus, teksturu i čuvanje proizvoda. Prijatan miris lista crne ribizle dobro apsorbuju kiseli krastavčići i marinade.

Oni se koriste i kao začin za mariniranje povrća. U ovom slučaju preporučuje se da se koriste sveže otkinuti mladi listovi u sredini lete, a ne tokom jeseni kada listi postaju stari.

Sladak konzervirani paradajz

Biće vam potrebno 2 kg paradajza, 1.5 litara vode, 100 ml sirćeta, 200 g šećera, 3-5 lovorovih listova, piment i crni biber, 3 karanfilića i semenke mirođije, listovi višnje i crne ribizle.

Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?
Fotografija: Pezibear/pixabay.com

Dobro operite paradajz i osušite ga. Sterilizujte tegle i poklopce. Stavite paradajz u tegle i odmah ga zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite na 15 minuta.

Prospite vodu iz tegli u šerpu, dodajte sve ostale sastojke sa izuzetkom sirćeta i kuvajte 2-3 minute.

Dodajte sirće i sipajte vruću marinadu u tegle i zatvorite ih. Nakon toga okrenite i uvijte toplom krpom ili ćebetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest