bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Mali pomoćnici u kuhinji

Mali pomoćnici u kuhinji

Vanya StoichevaVanya Stoicheva
Pomoćnik kuvara
45
Mali pomoćnici u kuhinji

Ako imate decu verovatno vam se dešavalo da čekate goste, da žurite da pripremite glavno jelo, salatu, desert, ali da nema ko da vam pomogne sa mališanima kod kuće i da morate da pazite i njih. U tom slučaju nema ni starije dece - ako su oni dovoljno veliki da mogu da vam pomognu, mala je verovatnoča da će to uraditi.

Šta vam ostaje osim da angažujete decu nečim dovoljno jednostavnim, ali zabavnim i malo prljavim, kako bi mogli da ga rade i bez vaše kontrole i da se stvaraju dodatan posao čišćenja za njima.

Šta bi moglo da bude ovo zanimanje za decu - bezbedno, zanimljivo i čisto? 13. septembra u SAD-u obeležavaju dan dece u kuhinji, koja preuzimaju pripremu đakonija. Cilj je da se deca nauče odgovornosti, da učestvuju u planiranju dnevnog jelovnika i da nauče više o korisnim svojstvima hrane i koja tačno je zaista korisna hrana.

Deca vole da imitiraju odrasle, zbog toga oni žele da vide rezultat svog truda i da se osećaju značajnim. To je divno, ali oni još uvek nemaju kritičan pogled i ne shvataju kako bi njihov posao trebalo da izgleda na maminoj večeri. Ovde uz vašu pomoć oni će zauzimati odgovarajuću ulogu kako bi svi bili zadovoljni.

Sečenje kalupa

Pomoćnici u kuhinji

Za svoj jelovnik isplanirajte sitne kolačiće. Zamesite meko testo i ostavite decu da iseku kalupčiće: srca, deteline, sunca, mede. Svi ovi divni oblici zaokupiraju decu i ona voljno i pažljivo pomažu u njihovoj pripremi. Možete da računate na njih čak da i poređaju u tepsiju, deca su sjajni pomoćnici u ovom zadatku.

A kada se sitni kolačići ispeku i ohlade, red je da ih deca slepe i ukrase. Pripremite ih potreban krem ili slatko, pokažite im kako se radi i obratite pažnju na to da hrana treba da bude lepa i čista, prethodno pranje ruku pre svake aktivnosti povezane sa kuvanjem je veoma važno. A hrana koja je poređana i koja lepo izgleda može svakog da natera da je proba i na taj način da oceni nihov trud.

Dajte im kreativan posao

Deca u kuhinji

Neka oni naprave najzanimljiviji voćni desert. Operite voće i isecite na komade odgovarajuće za konzumiranje, ostavite decu da izmisle najzabavnije životinje i da ih poređaju na tanjir (porcije) po bojama i oblicima. Veštija deca mogu da dodaju tečnu čokoladu i pomoću čačkalice za zube da odušee goste kreativnošću i zabavnim delima.

Nemojte dozvoliti deci da mešaju voće sa povrćem u svojim delima, nije edukativno i ne izgleda lepo.

Angažujte unapred decu origamijima

Kada imate mnogo posla i nemate vremena za gubljenje, dajte pakovanje salvetica deci i nateriajte ih da u praksi primene svoja umeća da savijaju salvete u njihove najomiljenije oblike origamija, što se prektično vežbali nekoliko dana pre važnog dana za vas. Dakle, ako je jedna od salveta dobra, upotrebiće se i imaćete jednu dodatnu temu za razgovor za stolom. Ako pak nije, troškovi vaših salveta neće biti mnogo značajan na pozadini vremena koje ste sebi obezbedili.

A u ovim trenucima možete da pomognete samoj sebi tako što nećete sve ostaviti za poslednji trenutak. U etapama nekoliko dana ranije pripremite recepte i potrebne sastojke, deserte i predjela koja mogu da izdrže.

Dodelite uloge deci u kuhinji i kako će se oni uključiti kako bi vam pomogli ili isključite mogućnost da vam smetaju. Ako ih često ostavljate da vam pomažu u kuhinji, ubrzo će naučiti šta želite i uanće kako lepo da poređaju escajg, kako lepo da poređaju tanjire, kako ravno da naprave slepljene kolačiće, uvijene kiflice ili predivne salvete u oblik labudova.

Za veštog domaćina razlika između lepe i savršene večera je samo u detaljima, ako imate dobru ekopu, uvek ćete svojim gostima ponuditi predivan doček.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest