Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Avenantramidi - izvori i koristi antioksidanasa

Avenantramidi - izvori i koristi antioksidanasa

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516158
Avenantramidi

Ovas ima visok sadržaj antioksidanasa i korisnih biljnih jedinjenja nazvanih polifenoli. Ističe se jedinstvena grupa antioksidanasa, nazvanih avenantramidi, koji se nalaze u osnovi ovsa.

Kako starite, tako su i novija istraživanja ustanovila da avenantramidi mogu da pomognu u smanjivanju nivoa krvnog pritiska putem povećavanja proizvodnje azotnog oksida. Ovaj gasni molekul pomaže u širenju krvnih sudova i dovodi do boljeg protoka krvi.

Poznato je da je ovas zdrava hrana za srce uglavnom zbog svog visokog sadržaja β-glukana. Više od 20 unikatnih polifenola, koji takođe sadrže i avanantramidi su pokazali jaku antioksidansnu aktivnost in vitro i in vivo. Nedavno je bilo pokazano da polifenoli ovsa manifestuju protivupalnu aktivnost, što može da obezbedi dodatnu zaštitu od koronarne bolesti srca, rak debelog creva i iritaciju kože.

Avenantramidi (Avns) u ovsu ne prisustvuju u drugim žitaricama. Postoji više od 20 različitih oblika Avns kada se izvlače iz ovsa, pri čemu su tri osnovna oblika A, B i C. Istraživanje ovsa, uključujući tretman parom, autoklaviranje i sušenje u bubnju, pokazuju da nisu svi avenantramidi jednako pogođeni obradom.

Pripremanje na pari i ljuštenje umereno smanjuju sadržaj Avns-A u oguljenim ovsenim pahuljicama, dok na Avns-C i -B ne utiče kuvanje na pari. Autoklaviranje ovsenih zrna značajno smanjuje sadržaj avenantramida. Uprkos tome, gubitak avenantramida sušenjem u bubnju celog brašna, napravljenog od zrna iz autoklava je manji.

Avenantramidi - izvori i koristi antioksidanasa

Avenantramidi ehstrahovani iz ovsa i oni napravljeni sintetički, pokazuju moćna antioksidansna svojstva in vitro i in vivo. Antioksidansna aktivnost avenantramida je 10-30 puta veća od one drugih fenolnih anioksidanasa ovsa kao što su fanilin i kafeinska kiselina. Avns-C jedan od tri osnovna Avns ovsa često uključuje otprilike jednu trećinu ukupne koncentracije Avns u zrnima ovsa, i ima najvišu aktioksidansnu aktivnost in vitro.

Dosada ovi antioksidansi predstavljaju osnovne fenolne prisutne u ovsenim pahuljicama. Oni se sreću u relativno visokim koncentracijama u celom zrnu i u spoljašnjim omotačima ovsenih pahuljica (na primer mekinjama).

Ovseni avenantramidi i sintetički analozi obezbeđuju širok spektar zdravstvenih koristi koji dopunjavaju već poznate zdravstvene koristi ehstrahovane iz ovsa. Na ovaj način današnji podaci pokazuju da radovno uključivanje hrane sa ovsom u svakodnevnoj dijeti može da smanji rizik od nekoliko bolesti povezanih sa upalom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest