Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se kuva crveni pasulj?

Kako se kuva crveni pasulj?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3771
Kako se kuva crveni pasulj

Pasulj je jedno od najpopularnijeg zrnastog povrća u našoj nacionalnoj kuhinji, a ovo nije samo karakteristično samo za naše kulinarske preferencije. Ova gajena biljka uzgaja se u različitim sortama i vrstama. Crveni pasulj je jedna od sorti zrnastog povrća. On je savršen proizvod koji je veoma dobar za dijetalnu ishranu i za pripremanje raznovrsnih garnirunga.

Crveni pasulj se preporučuje kod vegetarijanske dijete, s obzirom da je bogat proteinima i obezbeđuje ovaj važan element ishrane koji nedostaje ljudima koji su izbacili meso i mesne proizvode. U njega dodajemo vitamine, vlakna, minerale poput kalijuma i cinka kako bismo dobili predstavu o proizvodu koji nam daje zaštitu od kardiovaskularnih problema, a materija argenin ga čini odgovarajućom namirnicom za one koji boluju od dijabetesa.

U slučaju poremećaja srčanog ritma i ateroskleroze, crveni pasulj je odgovarajuća hrana za dijetu bolesnika. Može da se daje i deci, s obzirom na to da ga ljudsko telo apsorbuje u 75 procenata.

Njegova priprema ne oduzima mnogo vremena ako se pravilo pravi nezavisno od činjenice što je pasulj zrnasto povrće koje se dugo kuva kako bi dostiglo fazu gotovosti.

Postoje različiti načini za pripremanje crvenog pasulja. Najpopularniji je da se potopi pasulj prethodno veče pre pripreme. Ovo značajno smanjuje vreme koje mu je neophodno kako bi se skuvao. Potapanje se vrši tako što se pasulj očisti, opere i stavlja u duboku posudu, a posle se zaliva vodom u odnosu 1:3, tj. na jednu čašu pasulja na primer stavljaju se 3 čaše vode. Pasulj treba da se potapa otprilike 12 sati, ali ne više od 15 sati da se ne bi fermentisao.

Koliko dugo i kako se kuva crveni pasulj koji je prethodno bio namočen?

Posni crveni pasulj
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Nakon što je pasulj odstajao neophodno vreme, on se ocedi od vode i stavlja se u posudu u kojoj će se kuvati. Stavlja se voda da se pokriju zrna i nakon što provri, ostavlja se otprilike 10 minuta. Nakon toga se voda ocedi, sipa se hladna voda prema gustini koja je potrebna za jelo i ostavlja se da provri. Kuva se otprilike sat vremena dok ne bude gotovo. Ako unapred nije potopljen, vreme kuvanja se produžava za gotovo dva puta.

U crveni pasulj se ne stavlja so za vreme termičke obrade, ovo se vrši neposredno pre nego što bude sklonjen sa vatre.

Koliko dugo i kako se kuva crveni pasulj koji prethodno nije bio potopljen?

Pasulj bez prethodnog potapanja takođe može brže da se spremi sa nekim tehnikama. Tako skuvan crveni pasulj je odgovarajuć za salate i garnirunge.

Očišćen i opran pasulj se stavlja u šerpu i sipa se voda u odnosu 3:1 tako što se ponavljaju koraci kao kod pasulja sa potapanjem. Kada se promeni voda sipa se ista količina i kuva se otprilike 1-1.5 sati dok se u potpunosti ne skuva. Na kraju se posoli kašičicom soli. Kada se isključi ringla, pasulj se ocedi od vode. Ako se uzme u ruku i pritisne, on je mekan, lako se gnječi prilikom pritiskanja.

Pasulj koji je skuvan na ovaj način je odgovarajuć za salatu od pasulja, ukusnu čorbu od pasulja, tako i za pire od pasulja, kao garnirung uz meso. Pire može da bude i za nadev za pite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest