Kako se kuva Crveni zubatac?
Как се готви Фагри?
bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva Crveni zubatac?

Kako se kuva Crveni zubatac?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Zubatac

Ako niste čak takvi ljubitelji ribe i ne poštujete zlatno pravilo koje glasi da riba treba da se konzumira barem jednom sedmično (požejno i više), onda teško da ste čuli za ribu crveni zubatac.

Crveni zubatac je riba grabljivac koja se sreće širom Mediterana. Grci su je konzumiralivekovima i za njih je poznata i kao carska riba. Mi je pogrešno poredimo sa nama bolje poznatom oradom i brancinom, ali to nije posebno pravilno sa naše strane. Svaka riba ima svoj sopstveni ukus, svojstven samo i jedino njoj.

Nije mnogo jasno zašto crveni zubatac nije posebno voljen kod nas, ali ovo je verovatno kako zbog činjenice da teško prihvatamo stvari koje nam nisu poznate, tako i zbog ne toliko "prijatne" njene cene. Možete da sretnete crvenog zubatca po ceni od otprilike 15 evra 1 kg, 1 komad divljeg crvenog zubatca je obično više od 35 leva.

Ipak, s obzirom na to da je carska riba, bilo bi dobro barem da je probate, a mi smo čak sigurni da ćete ponoviti, jer je reč o ribi gotovo bez ikakvih kostiju, sa ukusnim i gustim mesom. Ako je crveni zubatav svež, onda nećete osetiti i neprijatan miris karakterističan za ribu.

Sada ostaje da vas upoznamo šta da radite sa crvenim zubatcem nakon što ste ga nabavili. Obično se on prodaje očišćen, a ukoliko nije, čisti se kao i svaka druga riba.

Riba crveni zubatac može da bude spremljena na najraznovrsnije načine, ali je najbolja za roštilj ili ispečena u rerni sa aromatičnim začinima. Odgovarajuća je i za dimljenje, ako raspolažete sličnim kućnim uređajem.

S obzirom na to da je karakteristična riva za grčku kuhinju, pogazaćemo vam kako je Grci tradicionalno spremaju.

Za taj cilj treba da pripremite sos od sveže isceđenog limunovog i soka pomorandže (otprilike 30 ml), da dodate otprilike 80 ml maslinovog ulja, 1 kašičica senfa, 1 kašičicu meda i nekoliko strukova sitno iseckane mirođije.

Nakon što ste oprali ribe i posušili ih, začinite ih solju i crnim biberom. U njima napravite duboke razreze i svaki stavite strukiće ruzmarina, mentu i peršun koje ste prethodno potopili u sos.

Kako se kuva crveni zubatac
Fotografija: AneliaStefanova

Ribu premažite maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 25 minuta. Poslužite na sto, nakon što ste ih zalili ostalim sosom.

Drugi veoma odgovarajuć recept ne samo za crvenog zubatca, nego i za svaku ribu u rerni je sa komoračom (koren divlje mirođije). Ribu ponovo operite, posušite i namažite smesom od maslinovog ulja, crnog bibera, soli i limunovog soka. U njenu unutrašnjost stavite kolutove komorača, a samu ribu pecite na podlozi od iseckanih na kolutiće komorača i limuna, zalivenu s malo belog vina. Možete da dodate i sušene čeri paradajze, ukoliko ih imate.

Kao i svaka druga riba, pripremljena na roštilju ili u rerni, najbolje piće uz nju ostaje vino, posebno belo vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest