Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva Crveni zubatac?

Kako se kuva Crveni zubatac?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2069
Zubatac

Ako niste čak takvi ljubitelji ribe i ne poštujete zlatno pravilo koje glasi da riba treba da se konzumira barem jednom sedmično (požejno i više), onda teško da ste čuli za ribu crveni zubatac.

Crveni zubatac je riba grabljivac koja se sreće širom Mediterana. Grci su je konzumiralivekovima i za njih je poznata i kao carska riba. Mi je pogrešno poredimo sa nama bolje poznatom oradom i brancinom, ali to nije posebno pravilno sa naše strane. Svaka riba ima svoj sopstveni ukus, svojstven samo i jedino njoj.

Nije mnogo jasno zašto crveni zubatac nije posebno voljen kod nas, ali ovo je verovatno kako zbog činjenice da teško prihvatamo stvari koje nam nisu poznate, tako i zbog ne toliko "prijatne" njene cene. Možete da sretnete crvenog zubatca po ceni od otprilike 15 evra 1 kg, 1 komad divljeg crvenog zubatca je obično više od 35 leva.

Ipak, s obzirom na to da je carska riba, bilo bi dobro barem da je probate, a mi smo čak sigurni da ćete ponoviti, jer je reč o ribi gotovo bez ikakvih kostiju, sa ukusnim i gustim mesom. Ako je crveni zubatav svež, onda nećete osetiti i neprijatan miris karakterističan za ribu.

Sada ostaje da vas upoznamo šta da radite sa crvenim zubatcem nakon što ste ga nabavili. Obično se on prodaje očišćen, a ukoliko nije, čisti se kao i svaka druga riba.

Riba crveni zubatac može da bude spremljena na najraznovrsnije načine, ali je najbolja za roštilj ili ispečena u rerni sa aromatičnim začinima. Odgovarajuća je i za dimljenje, ako raspolažete sličnim kućnim uređajem.

S obzirom na to da je karakteristična riva za grčku kuhinju, pogazaćemo vam kako je Grci tradicionalno spremaju.

Za taj cilj treba da pripremite sos od sveže isceđenog limunovog i soka pomorandže (otprilike 30 ml), da dodate otprilike 80 ml maslinovog ulja, 1 kašičica senfa, 1 kašičicu meda i nekoliko strukova sitno iseckane mirođije.

Nakon što ste oprali ribe i posušili ih, začinite ih solju i crnim biberom. U njima napravite duboke razreze i svaki stavite strukiće ruzmarina, mentu i peršun koje ste prethodno potopili u sos.

Kako se kuva crveni zubatac
Fotografija: AneliaStefanova

Ribu premažite maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 25 minuta. Poslužite na sto, nakon što ste ih zalili ostalim sosom.

Drugi veoma odgovarajuć recept ne samo za crvenog zubatca, nego i za svaku ribu u rerni je sa komoračom (koren divlje mirođije). Ribu ponovo operite, posušite i namažite smesom od maslinovog ulja, crnog bibera, soli i limunovog soka. U njenu unutrašnjost stavite kolutove komorača, a samu ribu pecite na podlozi od iseckanih na kolutiće komorača i limuna, zalivenu s malo belog vina. Možete da dodate i sušene čeri paradajze, ukoliko ih imate.

Kao i svaka druga riba, pripremljena na roštilju ili u rerni, najbolje piće uz nju ostaje vino, posebno belo vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest