Za konzumiranje se koristi koren cvekle, koji je jarko crvene boje. Jede se sirov, u obliku salate, ili se pije sveže isceđen sok od njega.
Može se sresti i u kombinaciji sa barenim povrćem ili u turšijama. U nekim zemljama je cvekla jako popularna u obliku supe. Malo je poznato da su i listovi cvekle pogodni za konzumaciju, i mogu se bariti ili kuvati, a po ukusu su slični spanaću.
U 100 g sirove cvekle ima: 180 kJ energije, 9.56 g ugljenih hidrata, 6.76 g šećera, 2.8 g dijetetskih vlakana, 17 g masnoća, 1.61 g proteina, 16 mg kalcijuma, 80 mg gvožđa, 23 mg magnezijuma, 40 mg fosfora, 325 mg kalijuma, 35 mg cinka.
Opšte poznato je da crvena cvekla donosi puno koristi po zdravlje i organizam. Uprkos tome, nije mnogo popularna. Ali treba znati da pomaže kod brojnih bolesti i oboljenja.
Preporučuje se kod anemije, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska. Preporučuje se i kod zatvora - blagotvorno deluje na regulisanje crevnih pokreta, a redovna upotreba cvekle pomaže i kod hroničnog zatvora.
Kombinacija soka od cvekle i limete povećava efikasnost u lečenju jetre i žuči.
Komentari