Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini koji odgovaraju oradi

Začini koji odgovaraju oradi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Začini koji odgovaraju oradi

Pečena riba je odlično jelo, pogodno za bilo koju vrstu obroka i za svaku priliku. Ovo posebno važi za morsku ribu oradu, koja nosi laganu aromu mora i mediteransku notu maslinovog ulja. Predatori su popularniji među svežom morskom ribom jer su ukusniji, a orada nije slučajno među njima najomiljenija.

Ovu ribu odlikuje belo i sočno meso, a mogućnosti za kuvanje su brojne, jer miris ribe nije previše jak. U domovini ove ribe – Grčkoj, najčešće se služi premazana maslinovim uljem i pečena na roštilju. Ima jedinstven ukus kada dobije zapečenu koricu, zahvaljujući morskoj soli.

Osim što ima divan ukus, orada je korisna i pogodna za uravnoteženu ishranu. Prema istraživanjima na oradi, ona sadrži mnogo korisnih hranljivih materija. U 100 grama sveže orade ima 105 kalorija. Bogatstvo omega-3 masnih kiselina čini je idealnim izborom za čuvenu mediteransku dijetu.

Međutim, svakoj namirnici su potrebni začini, jer oni unose dašak posebnosti jelu, čineći ga prepoznatljivim, jedinstvenim i jedinstvenim po ukusu i mirisu. Kako začiniti oradu?

Jela sa oradom

Riba stvara dobar tandem sa mnogo začina, ali svaki od njih je specifičan za određena jela od ribe.

Među začinima za oradu prvi izbor je sigurno crni biber, koji je pogodan za bilo koju vrstu pripreme ove morske hrane. Selen i celer su sledeći začini koje možemo dodati na listu univerzalnih za jela od ribe, a origano je karakterističan za celu mediteransku kuhinju, pa samim tim i za ribu.

Majčina dušica i korijander su takođe pogodni, posebno za pohovanje ribe, uključujući i oradu. Kapari su još jedan način da oplemenite i začinite oradu.

Generalno, orada toleriše mnoge začine jer je lišena jakog i teškog mirisa. Prema kulinarskim stručnjacima, orada zahteva tradicionalni limun i biber za svaku ribu, kao i morsku so. Odlično se kombinuje sa tipičnom mediteranskom hranom i začinima - ruzmarinom, bosiljkom, belim lukom i lovorovim listom.

Orada sa kaparima

Uz pomoć ovih začina pripremaju se omiljeni recepti sa oradom - punjena orada u foliji, orada na ploči sa ruzmarinom, mirođijom i korijanderom, orada sa solju u rerni, orada na žaru sa sosom od kapara, sa pavlakom i mnogim drugim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest