Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Pogledajte tipična jela koja bake po svetu kuvaju svojim unucima

Pogledajte tipična jela koja bake po svetu kuvaju svojim unucima

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
691
Pogledajte tipična jela, koja bake po svetu kuvaju svojim unucima
Fotografija: boredpanda

Nezavisno od toga u kojoj tački na svetu se nalazite, cilj svih baka je da njihovi unuci budu siti. Po svetu ima karakterističnih jela koje bake najčešće pripremaju, tako što nas naše bake najčešće raduju domaćim mekikama i pitama.

Nadahnut idejom da predstavi najtipičnija bakina jela u različitim tačkama sveta, fotograf Gabriele Galimberti obilazi desetine zemalja i sastavlja izložbu Delikatesi sa ljubavlju.

U njoj bake iz različitih država pokazuju koja su omiljena jela koja najčešće kuvaju za svoje unuke. Na fotografijama su predstavljene odrasle žene pre i nakon što su pripremile svoju kulinarsku tvorevinu.

Sama baka fotografa Gabriele daje mu ideju za obilazak po svetu kako bi dokumentovao tajne bakinih recepata po celom svetu.

Italijan deli da mu je pre svakog putovanja njegova baka organizovala ispraćaj pripremajući njegov omiljeni ravioli.

Tako Gabriele Galimberti odlučuje da pokaže koja su najčuvenija jela baka u različitim tačkama planete.

1. Filipini - kinun, koji predstavlja kokosovu supu sa mesom od ajkule;

Bake po svetu
Fotografija: boredpanda

2. Malavi - finkubala - ovo su gusenice napravljene sa sos paradajzom;

3. Kajmanska ostrva - pečena iguana sa garnirungom od pirinča, pasulja i banana;

4. Indija - pileći vindalu;

Bakine gozbe
Fotografija: boredpanda

5. Latvija - silke, koji predstavlja haringu sa krompirima i sitnim sirom;

6. Švajcarska - inkort, koji predstavlja poširanog lososa sa garnirungom od povrća;

7. Jermenija - tolma - jelo koje veoma liči na sarme od vinove loze, ali obavezno sa goveđim mesom;

8. Haiti - morski delikatesi u kreolskom sosu;

9. Maroko - bat bot, koji predstavlja hleb ispečen u tiganju;

10. Italija - ravioli sa spanaćem i rikotom u mesnom sosu;

11. Liban - mdžadara, krem od sočiva sa pirinčem;

12. Kanada - meso od bizona u sosu, a jelo se naziva bizon pod ponoćnim suncem;

13. Bolivija - kuesto hamača - jelo od povrća i svežeg sira;

14. Egipat - kuošri, koji predstavlja pitu od pasulja, paste i pirinča;

15. Etiopija - indžeri sa karijem i povrćem;

16. Argentina - asado na kreolski način;

17. Kina - svinjsko meso sa povrćem;

18. Brazil - škampi sa pirinčem i sosom od belog luka;

19. Gruzija - kinkali, ovo su buhtle sa nadevom od svinjskog i goveđeg mesa;

20. Indonezija - kokosova supa sa goveđim mesom i povrćem;

21. Kenija - mboga i orali, koji predstavlja jelo od kukuruza, povrća i kozjeg mesa;

22. Meksiko - tamale - kukuruzna pogača uvijena u list banane;

23. Zimbabve - sadza, koja predstavlja jelo od kukuruznog brašna, listova bundeve i kikiriki putera;

24. Turska - imambaildy;

25. Tajland - omlet sa pirinčem;

26. Španija - asadura de kordero, jelo od jagnjećih iznutrica i pirinča;

27. Island - supa od jagnjetine i povrća;

28. Norveška - supa sa mesom od bika i povrća;

29. Zanzibar - uali, koji predstavlja jelo od ribe, pirinča i sosa od manga;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest