bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo zašto treba da jedete više kivija

Evo zašto treba da jedete više kivija

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Evo zašto treba da jedete više kivija

Kivi je voće koje je često zanemareno na račun drugog. Ovo je skroz nepravedno. Neki ga izbegavaju zbog kiselog ukusa i neprijatne konzistencije voća. Ali kada je Kivi dobro sazreo, on ima odličan ukus i prijatan je za konzumaciju.

Pored toga, kivi sadrži unikatnu kombinaciju materija koje ga čine veoma korisnim - posebno za određena stanja.

Kivi je moćan antioksidans

Kivi poseduje izuzetna svojstva u borbi sa starenjem zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C koji se nalaze u njemu. U kombinaciji oni neutralizuju delovanje slobonih radikala koji oštećuju ćelije, uzrokuju neka oboljenja (rak na primer) i odgovorni su za sterenje organizma.

Kivi za predivnu kožu

Koristi od kivija

Vaša koža će biti glađa i bioljeg izgleda, ako redovno konzumirate kivi. On stimuliše sintezu kolagena koji je izuzetno potreban koži i čini je zdravom, zategnutom i elastičnom. Osim da pojedete kivi, možete da napravite i masku za lice sa sveže iseclanom kriškicom.

Kivi za zdravlje srca i cirkulatornog sistema

Konzumacija kivija je predivna profilaktika kardiovaskularnih oboljenja, a takođe održava terapiju kod već postojećih oboljenja. Njegova korisna svojstva u tom smislu su zbog vitamina K, kalijuma sadržanih u njemu, njegove sposobnosti da čisti krvne sudove i od nagomilavanja i da smanji nivo štetnog holesterola. Redovna konzumacija kivija dovodi do smanjivanja krvog pritiska i štiti od kardiovaskularnih incidenata.

Kivi za bolji vid

Kivi

Dokazano je da redovna konzumacija spolja zelenog voća odžava duže vereme vid u odličnoj formi i utiče na pogoršanje vida da krene u pozitivnom smetu. Ovo je zbog materija lutein i zeaksantin koji su sadržani u kiviju. Oni imaju važan značaj za dobro zdravlje očiju. I lutein, i zeaksantin su antioksidansi koji sprečavaju oštećenje vida od slobodnih radikala i duže održavaju njegovu oštrinu.

U korist respiratornog sistema

Ljudi sa astmom i hroničnim problemima sa respiratornim sistemom takođe češće treba da jedu kivi. Zna se da se on odlično bori sa laganijim upalama u plućima, pomaže kod kašlja i promuklosti, a takođe - ubrzava ozdravljenje kod upaljenog grla. Posebno se preporučuje u slučaju napada noćnog kašlja kod dece.

Pogledajte još naših kolača sa kivijem ili zdrav smuti sa kivijem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest