bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno pržimo ribu?

Kako da pravilno pržimo ribu?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
pržena riba

Riba je izuzetno korisna, hranljiva i ukusna hrana. Ona je osnova svih zdravih dijeta. Može da se priprema na različite načine - pržena, pečena, kuvana na pari ili u obliku riblje čorbe.

Prženje i pečenje su najpopularniji načini pripremanja ribe. Posebno je ukusna pržena riba, iako prženje spada u nezdravo obrađivanje hrane. Ipak, pravilno ispržena riba je nezamenjivo kulinarsko zadovoljstvo kojeg ne bi trebalo da se lišavamo.

Priprema pojedinih vrsta ribe za prženje

Sitna riba se prži cela i na jakoj vatri, a krupna se čisti, seče na komade i prži se na slabijoj vatri kako bi toplotna obrada mogla da bude ravnomerna.

Komadi za prženje se koso seku, pod uglom od otprilike 45 stepeni, nije dobro da budu deblji od 3 centimetra.

riba

Pre prženja riba se posoli, posipa se crnim biberom i pohujeme sa brašnom, prezlama ili retkim testom. Postoje različite vrste pohovanja, veoma popularno je pohovanje sa jajetom, pivom i sa prezlama.

Neke domaćice mariniraju ribu pre prženja. Ovo se radi tako što se komadi zalivaju limunovim sokom, s malo ulja, peršuna, iseckanim lukom, crnim biberom i ostavljaju se u tom prelivu u frižideru na sat vremena. Kada se izvadi iz marinade, riba se suši, pohuje se i prži se.

Riba će biti ukusna i krhka, ako se namoči na 20-25 minuta u posoljenom svežem mleku, posle se suši i pohuje.

Izbor posude i masnoće za prženje

Riba se najbolje prži u tiganju sa debelim dnom, s obzirom na to da se on zagreva ravnomerno i ne postoji opasnost da neki komadi pregore. Da riba ne bi pregorela, važna je i debljina pohovanja. Deblje pohovanje čuba krhko meso da ne izgori.

Kako da pravilno pržimo ribu?

Masnoća za prženje najčešće je suncokretovo ulje, s obzirom na to da ono nema miris i riba čuva miris marinade ili pohovanja. Međutim, da bi bila zdravija, dobro bi bilo da se prži u maslinovom ulju. Prilikom prženja komadi se okreću samo jednom lopaticom.

Evo i još nekoliko saveta za pravilno prženje ribe:

• Da bi se uklonio jak miris prilikom pečenja ribe, u tiganj se stavlja jedan krompir, oguljen i iseckan na kriškice.

• Da se riba ne bi raspala prilikom prženja, pre toga je ostavite na 30 minuta u vodi, pomešanoj sa sirćetom u jednakim količinama.

• Prilikom prženja komadi ribe se neće deformisati ukoliko prethodno po njima napravite razreze.

Ako ste odlučili obavezno da napravite prženu ribu, probajte:

- prženog šarana;

- brancina u tiganju;

- oradu u tiganju;

- losos u tiganju;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest