Gotovo celogodišnje u supermarketima kupce privlače lepi žukasto-narandžasti plodovi japanske jabuke. Ona ne samo što je mnogo ukusna, nego je i izuzetno zdravo voće.
Domovina japanske jabuke je Kina. Odatle se ovo voće rasprostranilo po celoj istočnoj Aziji, a zatim i Japanu. Tek krajem 19. veka je svet saznao za ovo lepo voće. Japanska jabuka ima otprilike 500 sorti od kojih većina raste u tropskoj klimi.
Korisna svojstva japanske jabuke se objašnjavaju bogatim hranljivim sastavom. Na primer on ima dva puta više korisnih mikroelemenata i hranljivih vlakana od jabuka. Sadrži veliku raznovrsnost antioksidanasa, mnogo vode, proteina, ugljenih hidrata organske kiseline i enzimske supstance. Bogata je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, kao i vitaminima A, C i P.
Možda najvažnije svojstvo japanske jabuke je posebno dragoceno za žene koje vode računa o svojoj težini - ona je dijatalno voće. Zahvaljujući svom visokprobavnih po sadržaju pektina, pomaže kod različitih poremećaja varenja, a to znači da je korisna u borbi sa viškom kilograma. Japanska jabuka se koristi u narodnoj medicini za lečenje oboljenja želuca.
Visoka koncentracija šećera, koji je glukoza i fruktoza, održava pravilno funkcionisanje srca i cirkulatornog sistema, hrani srčani mišić tako što u isto vreme ne podiže nivo glukoze u krvi na kritičan. Nezavisno od toga, za dijabetičare je bolje da se ne zanose japanskom jabukom, zato što ako preteraju, mogu da podignu nivoe svog šećera u krvi.
I to nije sve, japanska jabuka je još bogata gomilom elemenata koji pozitivno utiču na različite oblasti ljudskog tela. Tačnije, zbog svog visokog sadržaja magnezijuma, japanska jabuka smanjuje verovatnoću nagomilavanja kamenja u bubrezima, a vitamin A koji se nalazi u njoj štiti organizam od pojave ćelija raka.
Vitamini C i P efikasno jačaju krvne sudove. Pored toga, voće ima diuretičko i tonizirajuće svojstvo, pozitivan efekat na prostatu što ga čini izuzetno korisnim voćem za muškarce.
Spisak koristi konzumacije japanske jabuke je veoma dugačak.
Ubrzava nervni sistem, povećava efikasnost i smanjuje glavobolju. Ona je antibaktrijsko sredstvo u borbi sa Ešerihijom koli i Stafilokokus aureusom. U slučaju prehlada i kašlja možete da ispirete usta sokom od japanske jabuke, razređenim sa vodom kako biste ublažili svoje stanje.
Generalno lekari i naučnici ističu da je japanska jabuka najkorisnija u profilaktici oboljenja srca i cirkulatornog sistema. Ona obezbeđuje komplekse koristi za organizam i zbog toga se njena umerena upotreba preporučuje svima.
Japanska jabuka može da se koristi i u kozmetičke svrhe. Maska od japanske jabuke i belanca jajeta bi bila veoma korisna za žene, zato što efikasno čisti pore i uništava male bubuljice. Slično drugom narandžastom voću (kajsije, breskve, dinje, pomorandže, mandarine, šargarepe) poboljšava boju kože i povećava proizvodnju hemijskih materije koje su odgovorne za seksualnost.
Da biste sačuvali korisna svojstva voća porebno je da naučite kako da birate i čuvate japansku jabuku. Treba da kupite dobro sazrelo voće - samo u tom slučaju će njegova pulpa biti sočna, ukusna i zdrava. Najkorisnije je da konszumirate samo sirovu japansku jabuku, ali ukoliko želite možete da je osušite za pripremanje sirupa, džemova, želea i dr.
Veoma pažljivo čuvajte voće pazeći da ne oštetite kožu japanske jabuke. Najbolje je da se čuva zamrznuta. Druga dobra varijanta za dugoročno čuvanje je da držite japansku jabuku 12 sati u toploj vodi, nakon čega čuvate u frižideru.