Japanska jabuka, rajska jabuka ili božansko voće kako je nazivaju, je poreklom iz Kine i Japana. U prevodu sa grčkog označava božansku vatru.
U Bugarskoj se gaji uglavnom u crnomorskom primorju i u gradovima Plovdivu, Slivenu, Haskovu, Sandanskom i Petriču. Ovde je ona poznata sa još jednim imenom Medovina zbog svog medenog i slatkog ukusa.
Japanska jabuka je izuzerno korisna za kožu i oči. U sebi sadrži veliku količinu beta-karotena. Zahvaljujući jako narandžastoj boji naša koža je zaštićena od preranog starenja.
Božansko voće je izuzetno bogato vitaminima A i E, kao i vitaminima iz grupe B. Sadrži kalijum, magnezijum, jod i fosfor, mnogo šećera kao što su glukoza i fruktoza. Zahvaljujući tome se ćesto koristi u medicini prilikom lečenja gastrointestinalnog trakta, kao i prilikom problema sa virusima.
U današnje vreme japanska jabuka se pretežno koristi za lečenje prehlade i prilikom kašlja, proširenih vena, dijabetesa, anemije i takođe gastrointestinalnih problema. Prilikom oboljenja štitne žlezde, takođe ima dobra svojstva zbog visoke količine joda koje sadrži.
Ukoliko imate duboke rane, stavljanjem japanske jabuke mnogo pomaže za brži oporavak. Sveže isceđen sok od ploda deluje okrepljujuće.
Komentari