bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nepoznati švajcarski sirevi

Nepoznati švajcarski sirevi

Jana G.Jana G.
Početnik
150
Švajcarski sirevi

Osim popularnih u celom svetu sireva kao što su Ementaler i Grier, ima i drugih prefinjenih i ukusnih sireva koji se proizvode u Švajcarskoj.

Sir Sbrinz se smatra analogom italijanskog parmezana. Prema Švajcarcima, ovo je najstariji sir u njihovoj državi. On se spominje u drevnim letopisima. Proizvodi se u regionima Švic, Bern, Sen-Gal i Argu.

Sir Sbrinz se proizvodi samo od mleka određene rase krava.

Za proizvodnju kotura od 45 kilograma potrebno je 600 litara mleka. Sir Sbrinz zri dve godine. U ovom periodu se formira preterano tvrda materija koja ne može da bude isečena, već se samo mrvi. Zato se sir Sbrinz koristi specijalnim nožem kojim se istružu komadići.

Sbrinz

Ovaj sir ima aromu oraha i nijansu karamele. On se koristi pre svega izrendan, ali može da bude poslužen i u malim komadićima sa vinom.

Sir Apenceler se proizvodi 700 godina. Pravili su ga monasi u manastiru Sen-Gal. Tokom vekova sir je menjao svoje ime i bio je nazivan Rutkas, Zinkas i Alpkas.

Apanceler je polutvrdi sir koji se prodaje u pljosnatim koturima sa težinom od 7 kilograma. Oni imaju narandžastu koru i elastičnu unutrašnjost sa rupicama. Ovaj sir ima jarko izražen pikantno-voćni ukus.

Sir Apenceler

Za vreme njegovog sazrevanja on se periodično umače u specijalni rastvor od soli, belog vina i začina čiji se recept čuva vekovima. Ovaj sir se dodaje u različita jela i sosove i koristi se za pripremanje fondija.

Sir Vašren Friburžua, poznat i kao Friburg, se proizvodi od 1448. godine. Njega su preferirali kraljevski članovi. Ovaj sir se proizvodio samo od septembra do aprila. On sazreva 9 sedmica i ima blago kiseo ukus u kombinaciji sa aromama smole. Stručnjaci ga upoređuju sa analogom italijanskog sira Fontina. Vašen Friburžua se koristi za pripremanje findija.

Sir Tet de Muan u bukvalnom prevodu znači glava monaha. To je zbog činjenice što je sir Tet de Muan počeo da se proizvodi pre nekoliko vekova u opatiji u zapadnoj Švajcarskoj. To je tvrdi sir koji se proizvodi u kantonima Kortelari, Bern, Munster i Jura.

Tet de muan

On se pravi od mleka krava, dojenih samo tokom leta. Sir sazreva na borovim daskama 75 dana. Dobijaju se koturi po jedan kilogram koje imaju smeđu koru, a njihova unutrašnjost je žuta i gusta.

Sir Tet de Muan može da bude isečen samo specijalnim nožem koji se vrti kako bi se isekla veoma fina traka u obliku čipsa. Tako isečen sir daje najbolju aromu i ukus. On je pikantno-sladak.

Sir Šabciger se proizvodi samo u kantonu Glarus. On ima zelenkastu boju zahvaljujući specijalnim biljkama koje se korise prilikom njene proizvodnje. Ovaj sir se koristi za fondi. On je popularan kao Zeleni švajcarski sir. On sazreva pola godine i prodaje se u obliku rasečenog konusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji