bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Drugačiji nadevi za nikoljdanskog šarana

Drugačiji nadevi za nikoljdanskog šarana

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1453
Nikoljdanski šaran

Nikoljdan je praznik mornara, bankara, trugovaca, osim toga je praznik grada Burgasa i u pravoslavnoj crki 19. decembra se proslavlja Sveti Nikola.

Drugim rečima, čak i da nemate imendan, obavezno proslavljate ovaj praznik odogvarajućom trpezom za Nikoljdan. Prema tradiciji tada obavezno treba da se napravi jelo od ribe, tako što se najčešće servira punjeni šaran.

Odgovarajući začini za ribu za Nikoljdan

Međutim, bez začina riba ili punjeni šaran za Nikoljdan neće biti lepi. Najpogodniji začini za ribu su:

- selen - obavezan za ribu;

- divlja nana - posebno ako ima pirinča;

- majčina dušica - vrlo blago slatka i u kombinaciji sa šaranom bude idealno;

- ruzmarin - koji naglašava osnovne ukuse, ali daje i veoma zaniljiv sopstven ukus;

- peršun - odgovarajuć je za svako jelo;

- žalfija - daje svežinu masnoj ribi;

- so i crni biber - naravno, bez kojih nijedno jelo ne bi ispalo.

Ako želite, kombinujte nekoliko začina, ali od aroma - izaberite dve, najviše tri da ne bi preuzele ukus i da šaran ne bi bio gora.

Nadevi za šarana

- Nadev za šarana može da uključi najrazličitije sastojke - u zavisnosti od toga šta volite u vašoj porodici. Jedan od najrasprostranjenijih nadeva za šarane je onaj koji sadrži mnogo luka, oraha i začina - so, crni biber, majčinu dušicu, čubar (kod njih već je pitanje ukus). Sve se proprži postepeno i nakon toga punite šarana. Da bi nadev bio drugačiji, dodajte malo pečuraka ili pak masline, najbolje bez koštice.

Drugačiji nadevi za nikoljdanskog šarana

- Možete da napravite nadev sa pirinčem/bulgurom i suvim grožđem - bude veoma zanimljivog ukusa, blago slatkasto i odlično se dopunjuje sa šaranom. Suvo grožđe u receptu mogu da budu zamenjeni s malo sušenih borovnica, čak sušenim trešnjama. Stavljate malo luka, pirinač, suvo grožđe i selen, orahe, začine po vašem ukusu - postepeno dodajete svaki sastojak u tiganj i propržavate, nakon što stavite sve, dodajete malo vode kako bi pirinač mogao unapred (pre nego što ga stavite u stomak šarana) da nabubri.

- Ako vam se ovaj drugačiji nadev za Nikoljdanskog šarana čini previše egzotičnim za vaš ukus, napravite nadev sa lukom, mlevenim mesom i pirinčem - ponovo redosledom propržite sastojke, dodajte malo divlje nane i napunite šarana. Pazire da punjeni šaran ne bude previše masta, imajući u vidu masnoću mlevenog mesa i šarana.

- Zanimljiv način za punjenje šarana je heljdom - dodajte paradajze, pečurke, malo slanine, kačkavalj i orahe. Propržite (veoma kratko) postepeno heljdu, iseckane pečurke i paradajze, slaninu i orahe, stavite začine - ruzmarin, malo soli i majčinu dušicu i na kraju dodajte kačkavalj u kockicama. Možete preskočiti slaninu, s obzirom na to da je šaran uglavnom masna riba.

Šaran sa heljdom

Nakon što ste napunili šarana i zašili ga, možete staviti nekoliko komada limuna na njega i ispeći ga. Punjeni šaran sa heljdom se pravi polako - veća priprema je dok se napuni i zašije.

Secite pripremljenog šarana za Nikoljdan na kriške, servirajte zajedno sa svežom salatom ili nekom turšijom i čašom crvenog vina. Neka Vam je slatko!

Osim punjenog šarana preporučujemo obavezno da probate i pohovanog šarana koji ni po čemu od odstupa po ukusu od punjenog.

Pogledajte još ideja za pečenog šarana i punjenu ribu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest