Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta su korisne kupine?

Za šta su korisne kupine?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
8956
kupine

Slično svom šumskom voću, kupine sadrže velike količine antioksidanasa. Ukusno voće pomaže u jačanju nervnog sistema i jača izdržljivost stresa.

Da biste shvatili koja su unikatna korisna svojstva kupina, prosto pogledajte bogat kompleks vitamina i minerala koji je sadržan u njoj.

Plodovi sadže vitamin Cm provitamin A (karotin), gotovo sve vitamine iz grupe B (osim toga oni su vodeći među svim drugim voćem po sadržaju nikotinske kiseline), vitamin E, K, P, PP. Osim toga, plodovi kupine sadrže vlakna, niz minerala: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe, nikl, molibden, mangan, hrom, vanadijum, barijum, kobalt, titan, stroncijum.

Otprilike 1% sastava voća zauzimaju organske kiseline - jabučna, limunska, vinska i salicilinska. Takođe, u kupinama ima do 6-7% prirodnih šećera - glukoza i fruktoza, tokoferoli, fenolna jedinjenja a antiskleritičnim, kapilarnim i protivupalnim delovanjem, do 1% pektinskim materija.

Međutim, korisna svojstva kupina nisu samo u plodovima. Listovi biljke koji su bogati taninima (otprilike 20%) imaju lekoviti efekat - uglavnom leukontacijanidi i flavanoli, askrobinska kiselina (vitamin C), minerali i aminokiseline.

Kalorični sadržaj kupina je nizak - samo 36 kkal / 100 grama. Kupine su izuzetno zdravo voće za mršavljenje, pomažu u čišćenju organizma od toksina.

Napitak od listova kupina je efikasan diuretik i laksativ, on je veoma koristan kod lečenja stomatitisa i gingivitisa (u obliku ispiranja usta), svih vrsta dermatoliških oboljenja. Ekstrakt lista kupine pomaže kod nervnih poremećaja i srčanih oboljenja.

koristi od kupina

Kupina je ukusna i zdrava, zbog čega se preporučuje da je dajete kako deci, tako i odraslima što je češće moguće. Ona će ojačaiti imunitet, poboljšaće razmenu materija, normalizovaće sve funkcije tela.

Delovanje kupina je slično delovanju malina - ona je prirodna i apsolutno bezbedna zamena za aspirin koji ima efekat spuštanja temperature zbog visokog sadržaja bioflavonoida, antioksidanasa. Voće ima terapeutski efekat na gotovo sve organe: sistem organa za varenje, nervni sistem, urinarni i kadriovaskularni sistem.

Odličan rezultat se primećuje kada se sveže kušine koriste za zglobna oboljenja i dijabetes. Voće sprečava pojavu različitih vrsta tumora, inhibiraju rast tumora. Koristeći kupine možete da poboljšate aktivnost moždanih sudova, da aktivirate procese mišljenja i poboljšate pamćenje. Ostim toga, opšte stanje organizma se poboljšava, san se normalizuje i eskcitabilnost se smanjuje.

I uprkos ovome kupina nije korisna za sve.

Kod nekih ljudi može da izazove teške alergije koje se manifestuju u oticanju sluzokože, povračanju i dijareji. Zbog toga oni koji pate od alergije treba da budu pažljiviji i kada se pojave prvi alarmantni simptomi, isključite kupine iz svoje ishrane. Takođe, ne znosite se kupinama ako imate povišenu kiselost želudačnog soka, oboljenja želuca i tankih creva, nizak krvnih pritisak i ozbiljna oboljenja bubrega.

Ne zaboravite da pažljivo operete kupine pre upotrebe! Kada kupujete kupine važno je da znate da one treba da se operu neposredno pre upotrebe, a pre toga je bolje da ih držite sveže u frižideru ne duže od sedam dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest