bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo slinavke?

Kako da osušimo slinavke?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6820917
slinavke

Slinavke su jedne od najpoznatijih pečuraka koje su jestive, zbog činjenice da matene nemaju otrovne dvojnike.

Meso im je veoma nežno i meko, a boje je bledo žute. Aroma je voćna i veoma je ukusna pečurka. Ove pečurke su deo porodice vrganja, ali nemaju izraženiju aromu od njih.

Međutim, ako vidite slinavke (prstenjak ili borovnjaču) u šetnji šumom, nemojte mnogo razmišljati o tome i berite ih – neka ih bude što više. Rekli smo mnogo, jer kada se očiste, ostaje samo 1/3 od njih.

Moraju se očistiti čim se sakupe. Odstranjuje se žilava i sluzava kožica na vrhu, a na zrelijim pečurkama uklanja se i sunđerasti deo na dnu.

Ako ne želite da ih kuvate odmah, možete ih osušiti.

Nakon čišćenja pečurke isecite na kriške, stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Sušite ih 3 do 4 sata u zagrejanoj rerni na 40-80 stepeni. Vrata rerne treba da budu malo odškrinuta.

Kada želite da kuvate jela sa suvim pečurkama, prvo ih potopite u toplu vodu koju ste malo posolili. Na ovaj način, čak i kada je napolju zima i hladno, imaćete priliku da za sebe i svoju porodicu pripremite razna ukusna jela sa pečurkama.

kako da sušimo slinavke

Takođe možete sušiti pečurke iznad vruće peći. Kada se iseku, samo ih nanižite na konac i stavite iznad rerne, a biće još bolje ako imate šporet na drva.

Takođe možete da koristite sušaru za sušenje povrća da sušite slinavke. Treba ih staviti u posebne mreže, koje se stavljaju u sušaru sa komorom i rotiraju na vrtešci. Prvo pečurke treba da uvenu, temperatura treba da bude od 37 do 50 stepeni, zatim se poveća na 60-80 stepeni i na kraju se osuše. Vreme sušenja u takvim sušarama je između 4 i 6 sati.

Već znate kako možete da imate sušene pečurke dugo vremena, a čak i zimi ćete moći da uživate u ukusu ovih neverovatno ukusnih pečuraka. Nadamo se da vam je naš članak bio koristan i da ćete moći da osušite slinavke kod kuće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest