Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čime da zamenimo šećer?

Čime da zamenimo šećer?

MariaMaria
Početnik
119
Čime da zamenimo šećer?

Da li volite slatko?

U ovom članku Vas nećemo ubeđivati da ga izbacite. Naprotiv. Ispričaćemo vam o zdravoj alternativi - kako da zadovoljite svoju želju za ukusnim desertom i da se osećate dobro.

Evo koji su prirodni zaslađivači kojima lako možete zameniti šećer u nekom receptu za zdravu tortu ili ukusan krem.

Stevija

Stevija je jedan od najpopularnijih niskokaloričnih zaslađivača. Izvlači se iz listova biljke koja se zove Stevia rebaudianа koja se vekovima uzgaja u Južnoj Americi zbog svoje slatkoće i lekovitog delovanja.

U listovima stevije se nalazi nekoliko slatkih jedinjenja - osnovni su steviozid i rebaudiozid A - mnogo slađi od šećera, ali bez štetnih posledica za organizam.

Obezbeđujete svom organizmu slatkoću bez kalorija.

Proučavanja pokazuju da uključivanje stevije u dnevni meni može da ima niz zdravstvenih koristi:

Da zamenimo šećer

Stevija može da pomogne u smanjivanju visokog krvnog pritiska kod ljudi sa hipertonijom, bez uticaja na normalne nivoe krvnog pritiska.

Stevija može da bude korisna alternativa šećera za ljude sa dijabetesom i da pomogne u održavanju zdravih nivoa šećera u krvi.

Ukus stevije je specifičan i u veliikoj meri zavisi od proizvođača, tako da ćete možda morati da eksperimentišete da biste našli ukus koji vam se najviše dopada.

Eritritol

Eritritol je beli kristalni prah bez mirisa, čistog slatkog ukusa sličnog zaharozi. Rasuti zaslađivač dobrog ukusa koji je odgovarajuć za različitu niskokaloričnu hranu. Od 1990. godine eritritol se proizvodi u mreži prodavnica i dodaje se u hranu i pića kako bi obezbedio slatkoću, poboljšao ukus i njihovu teksturu.

Eritritol ima visoku toleranciju za varenje i njegovo korišćenje je u potpunosti bezopasno za ljude sa dijabetesom i predispozicijom za razvoj karijesa.

Ksilitol

Ksilitol je šećerni alkohol sa slatkoćom slično onoj kod šećera. Niz proučavanja dokazuju njegove blagotvorne efekte na organizam. Obezbeđuje tekturu, boju, ukus, stabilan tokom dužeg perioda od proizvoda na bazi konvencionalnih šećera poput zaharoze. Ksilitol je odgovarajuć za upotrebu kod dijagnostikovanog dijavbetesa i insulinske rezistencije. Blagotvorno doprinosi zdravlju zuba tako što pomaže smanjivanju rizika od karijesa i zubne gleđi.

Osim toga, istraživanja pokazuju da ksilitol može da poveća nivoe nekoliko jedinjenja u probavnom trqaktu kako bi pomogao održavanju crevnog mikrobioma.

Ksilitol takođe ne povećava nivoe šećera u krvi ili insulina. Uprkos tome koristite sa merom, s obzirom na to da slično drugim šećernim alkoholima upotreba visokih doza može da ima nuspojave na varenje.

Zaslađivači

Svako ko se interesuje za zdravu ishranu obavezno je eksperimentisao i sa drugim prirodnim zaslađivačima kako bi zamenip šećer u svom režimu ishrane - kokosov šećer, melasa, med, javorov sirup. Zapravo, po pitanju efekta na organizam, oni se ne rahzlikuju mnogo od šećera.

Iako su korišćeni u umerenim količinama mogu da budu bolja alternativa, oni ne smeju da se smatraju brzim rešenjem kada su prisutni zdravstveni problemi. Zapravo, konzumiranje velikih količina prirodnih šećera u dugoročnom planu može da poveća glad za slatkim, kao i da doprinese problemima kao što su gojaznost i dijabetes tip 2.

Bez obzirom na to koja alternativa će Vam se najviše dopasti, naš savet je da se pridržavate raznovrsne i uravnotežene ishrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest