Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jedite ove namirnice, da biste sanjali lepe snove

Jedite ove namirnice, da biste sanjali lepe snove

Semenke

Postoji način da se osiguraju lepi snovi i miran i koristan odmor bez buđenja i okretanja u krevetu uznemireni noćnim morama. Ne treba da koristite dostignuća savremene medicine. Da, postoji nekoliko vrsta namirnica koje će nam pružiti lepe snove i zdrav san.

Istraživanja pokazuju da sa pravim hranljivim sastojcima možemo postići ovaj cilj bez mnogo truda. Podaci pokazuju da ako jedemo proizvode bogate vitaminom B6 i triptofanom, obezbedićemo dubok zdrav san i lepe snove koje vredi pamtiti.

Nauka još nije u potpunosti uverena šta uzrokuje prijatne snove. Oni su rezultat mnogih faktora. Međutim, različite studije su jasno pokazale da ako jedemo određenu hranu, telo se mnogo bolje opušta.

Tako je u eksperimentu naučnika sa Univerziteta Jork, Engleska, 80 volontera moralo da konzumira određene namirnice dve nedelje. Svako od njih je morao da vodi dnevnik snova. Osobe su bile podeljene u dve grupe. Jedna je jela hranu bogatu vitaminom B6 i tripofanom, a druga grupa je jela peciva.

Nakon kraja studije, istraživači su uporedili dnevnike. Ispostavilo se da su ljudi koji su jeli hranu bogatu vitaminom B6 i triptofanom mnogo mirnije spavali, imali prijatne snove, pa čak i povećali svoju radnu sposobnost i oslobodili se stresa zahvaljujući kvalitetnom snu.

Namirnice sa triptofanom i vitaminom B6 za zdrav san

Namirnice koje sadrže najveće količine triptofana i vitamina B6 su govedina, ćuretina, piletina, džigerica, losos, tunjevina, riba list, škampi, sir, jaja, zob, pšenica, pirinač, proso, heljda, leblebija, pasulj, banane, avokado, semenke bundeve, soja. Tu se mogu dodati i krompir, šargarepa, spanać i grašak.

Telo prerađuje aminokiselinu triptofan u serotonin. To pomaže telu da reguliše san i raspoloženje, ali i uravnotežuje apetit. Kada je triptofan u minusu ili ga ima manje, ne sintetiše se dovoljno serotonina, nema snova, bezlični su ili se ujutru čovek ne seća da je bilo šta sanjao.

Ipak, glavna uloga za dobre snove je vitamin B6. Pojačava moždanu aktivnost i aktivira moždane centre odgovorne za zadovoljstvo. Teško je predozirati se unosom hrane, ali kada se uzima kao suplement, treba biti više oprezan i poštovati dnevne doze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji