Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ove namirnice ublažavaju bolove u kičmi

Ove namirnice ublažavaju bolove u kičmi

Proteini

Najosetljiviji delovi kičme su međupršljenski diskovi. Oni predstavljaju prirodne amortizere koji čuvaju kičmu i raspoređuju teret.

Ti diskovi treba da se dobro održavaju. A dodatni razlog zašto im se treba posvetiti više pažnje je i to što se među njima nalaze tanki krvni sudovi koji se mogu lako zapušiti. Jezgro međupršljenskog diska se sastoji od polisaharida koje se nazivaju glukozaminoglikani - GAG. Oni mogu da velikom brzinom upijaju vodu i da je eliminišu.

Tako se izbegava opterećenje. Ti GAG polisaharidi se sastoje od aminokiselina, koje se nalaze u mesu, ribi, mleku, siru i vurdi. Biljni proteini ih ne mogu zameniti u potpunosti.

Ako ne jedete meso, to ne znači da ne trebate jesti ni povrće, već upravo suprotno - da povećate unos. Trudite se da jedete različite vrste povrća i svežeg voća. Možete jesti i slatkiše, iako se oni od strane dijetologa ne preporučuju.

Glukoza brzo ulazi u krv i odmah daje neophodnu energiju međupršljenskim diskovima, pa na taj način oni mogu da brzo iskoriste potrebne aminokiseline za GAG.

Puter od kikirikija

Poželjno je da se šećer potreban telu ne nadoknađuje u vidu belog šećera, već da umesto njega to bude med, voćni sokovi i slatko voće. Jedite i masnoće - jer su i one korisne. Kako bi diskovi dobro radili, potrebni su im vitamini grupe A, vitamin D, E i K. Ove vitamine će telo lako usvojiti ako konzumirate hranu koja je bogata i mastima. Zato nemojte sklanjati sa trpeze svu masnu hranu.

U velikim količinama unosite više biljna ulja kao što je kukuruzno ili od repice, a spisku se može dodati i puter od kikirikija. Prema mišljenju dijetologa, ova ulja su zdravija od suncokretovog ili maslinovog ulja. Kada ove namirnice uključite u svakodnevnu ishranu, probleme sa kičmom nećete imati i bićete pokretljiviji i savtiljivi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest